Blog

Az Ibériai-félsziget is az élet védelme mellett áll

Több mint 50 000 résztvevője volt idén Spanyolországban a Sí a la Vida (Igen az életre) https://sialavida.org/ menetnek, mely elsősorban az élet védelme mellett szállt síkra, tömegessége pedig azt sugallja, a téma releváns és számít a társadalomnak.

Több mint 50 000 résztvevője volt idén Spanyolországban a Sí a la Vida (Igen az életre) https://sialavida.org/ menetnek, mely elsősorban az élet védelme mellett szállt síkra, tömegessége pedig azt sugallja, a téma releváns és számít a társadalomnak.

Március 12-én szervezték meg a már hagyományos „pro-life”, vagyis az élet pártján álló mozgalom demonstrációja Madridban, melyen nagyjából 50 000 fő vett részt, illetve 500 szervezet, valamint közéleti személyiségek – a többi között a konzervatív VOX párt tagjai – is képviseltették magukat. A szervezők elmondták, a rendezvény fő célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy „minden élet értékes, megismételhetetlen és pótolhatatlan.”

Az elmúlt időszakban a jelenlegi spanyol kormány a nemi önrendelkezés jogán kívül az abortuszt, valamint az eutanáziát is nagymértékben liberalizálta. A legújabb törvény szerint a terhesség a 14. hétig, már 16 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül, minden további nélkül megszakítható. Ugyanakkor pedig kimondja, abortuszt már állami kórházakban is végezhetnek. Mindezeken felül az új törvény megtiltja az életpárti protokollok alkalmazását – amelyeket egyébként a VOX megpróbált már Kasztília és Leónban bevezetni -, vagyis

az elengedhetetlen és helyénvaló információk megosztásán kívül” az abortuszt igénylő személyeket tilos befolyásolni, illetve olyan információt közölni velük, amelyek hatására a terhesség folytatása mellett döntenének.

Ami pedig az eutanáziát illeti, az arra vonatkozó, 2021-től hatályos rendelet kimondja, bizonyos feltételek teljesítésülése esetén – például amennyiben az egyén saját akarata szerint dönt így – megengedett a kegyes halál.

Forrás: Spanyol Egészségügyi Minisztérium hivatalos oldala

Visszatérve a mozgalomra, a Sí a la Vida nemcsak az abortusz ellenzése, hanem az eutanázia legalizálása ellen is felszólalt: követeléseiket kilenc pontban fogalmazták meg, elítélve mindazon ideológiákat, amelyek a terhességmegszakítást és az eutanáziát nyíltan támogatják.

A rendezvényt egyébként nemcsak Spanyolországban, hanem Portugáliában is megrendezték március 18-án, immáron tizenegyedik alkalommal, az ország tíz városában. A résztvevők pedig, csakúgy mint a spanyol meneten, ugyanazokért a célokért szálltak síkra. Mindez pedig azt a tényt támasztja alá, hogy a társadalom igenis relevánsnak tekinti ezt a témát, valamint kiáll azok mellett is, akiknek – a résztvevők szavaival élve – „még nincs hangjuk, hogy kiálljanak saját magukért.”

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon