Blog

Az idióta elit a modernitás terméke

Világszerte lázadnak annak az elitnek a zárt köre ellen, akik nem értik igazán a többséget, mégis bele akarnak szólni az életükbe. A tudományos és politikai szféra elhiteltelenedett tagjait elzárkózó, szűk látókörű, félművelt, mély megértésre és komplex gondolkodásra képtelen, idióta…

Világszerte lázadnak annak az elitnek a zárt köre ellen, akik nem értik igazán a többséget, mégis bele akarnak szólni az életükbe. A tudományos és politikai szféra elhiteltelenedett tagjait elzárkózó, szűk látókörű, félművelt, mély megértésre és komplex gondolkodásra képtelen, idióta entellektüellekként jellemzi a Mediumban megjelent szatirikus írásában Nassim Nicholas Taleb.

Világméretű jelenség a szakpolitikusok, bennfentes újságírók és topegyetemeken diplomázott fél-entellektüellek elleni forradalom. Ők azok akik „meg akarják nekünk mondani, hogy 1) mit csináljunk, 2) mit együnk, 3) hogyan beszéljünk, 4) hogyan gondolkozzunk... és 5) kire szavazzunk” – írja Nassim Nicholas Taleb.

A szerző szerint vak vezet világtalant: nem csoda, hogy az emberek inkább hallgatnak a nagyanyjukra vagy követik a saját ösztöneiket, mint a teljesen elhiteltelenedett tudományos élet szereplőit, legyen szó pszichológiáról, dietetikáról, az asztrológia hatékonyságát súroló makroökonómiai elemzésekről vagy gyógyászati kísérletekről. Ezek az akadémikus-bürokraták akarják irányítani az emberek életét, miközben a tudományt összekeverik a szcientizmussal és alapvető statisztikai összefüggéseket értenek félre.

„Az idióta elit a modernitás terméke” – folytatja Taleb. A 20. század közepe óta növekszik a szerepe ennek a szűk, zárt körnek, ahova ritkán lehet csak bekerülni. Az idióta elit hülyének nézi azokat, akiknek a cselekedetei nem férnek bele a világképébe, miközben bele sem gondol a saját szűklátókörűségébe. Úgy gondolja, hogy tudja, mik az emberek érdekei, különösen ha a déli,„redneck” amerikaiakról vagy Brexit-pártiakról van szó.

Az idióta elit hisz a gazdasági és faji egyenlőségben, de valójában nem ismeri a hétköznapi embereket és hétköznapi problémákat. Úgy gondolja, hogy bárki aki nem Hillary Clintonra szavaz, értelmi fogyatékos. A politikai döntéshozatal folyamatát az elit kettéválasztja. „Demokráciának” nevezi, ha megfelelőnek tartja a kimenetelt, és „populizmusnak”, ha a plebejusok máshogy szavaznak, mint ahogy szeretné. Ezért a top egyetemek diplomáihoz és PhD fokozataihoz kötnék a szavazati jogot.

Ez az elit úgy tartja, a hagyományos szaporítás és a génmódosítás technológiája nem különbözik egymástól. Nem képes a komplex gondolkozásra. Támogatta Kadhafi megbuktatását, de a következményekbe nem gondolt bele, mivel nem az eredményszemlélet jellemzi.

Az idióta elit úgy van meggyőződve az éppen aktuális álláspontjának helyességéről, hogy történelmileg nem volt igaza a sztálinizmustól és maoizmustól kezdve a Közel-Keleten és az alacsony szénhidrát tartalmú diétákon át a neoliberális közgazdaságtan sztochasztikus modelljeiig.

Taleb az idióta elit tagjait olyan félművelteknek írja le, akik műveltnek hiszik magukat. Sokat adnak a külső elvárásokra, de nem rendelkeznek a tudományok mély megértésével. Az idióta elit tagja tudatosan építi a hírnevét. De az idióta elit tagjának van „egy sokkal könnyebb ismertetőjele: nem súlyemelő”.

Szemlézte: Szászi Áron