Blog

Az indonéz hadsereg szüzességi tesztet végeztetett a női katonákon - a 21. században

Míg az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeténél azon örvendeznek, hogy már van teljesen homoszexuális helikopter-legénységük – melynek tagjai nem feltétlenül csak kompetencia alapján választották ki –, addig egy másik országban, amellyel Washinton együttműködik a Dél-kínai-tengeren - teljesen…

Míg az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeténél azon örvendeznek, hogy már van teljesen homoszexuális helikopter-legénységük – melynek tagjai nem feltétlenül csak kompetencia alapján választották ki –, addig egy másik országban, amellyel Washinton együttműködik a Dél-kínai-tengeren - teljesen más a helyzet.

Indonéziában pillanatnyilag amiatt ujjonganak, hogy a hadsereg vezérkari főnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy véget vetnek a kötelező szüzességi tesztek ellentmondásos gyakorlatának a női kadétokon. A Reuters oldalán megjelent cikkből érezhetjük, hogy a baloldali lobbi milyen mértékben elvakultan küzd a gender és egyéb LMBTQ+ kérdésekben, és észre sem veszi a valódi problémákat.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) 2014-ben és 2015-ben vizsgálatot indított az indonéz hadsereg azon felvételi kritériuma miatt, amely szerint

„kétujjas teszteket” végeztek az orvosok, hogy ellenőrizzék a női jelentkezők szűzhártyáját. A gyakorlat szisztematikus, kegyetlen és visszaélésszerű volt.

A hadsereg korábban arra hivatkozott, hogy azért van szükség ezek elvégzésére, hogy megbizonyosodjanak a kadétok erkölcsösségéről. Az Egészségügyi Világszervezet azonban úgy foglalt állást, hogy a szűzhártya megléte vagy nem megléte nem megbízható mutatója az esetleges közösülésnek.

Andika Perkasa, az indonéz hadsereg vezérkari főnöke a napokban újságíróknak azt nyilatkozta, hogy bár valóban vizsgálat tárgyát képezte, hogy felszakadt-e a női katonák szűzhártyája, de már nem zajlanak ilyen tesztek a hadseregben. A vezérkari főnök elmondta, hogy úgy gondolja, a női és férfi újoncok kiválasztási folyamatának egyenlőnek kell lennie.

Azonban volt, aki be sem ismerte, hogy ilyen tesztet végzett volna az indonéz hadsereg. A haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono szerint a pályázó nők és férfiak ugyanazon a vizsgálaton estek át, azzal a kivétellel, hogy a női jelentkezőkön terhességi tesztet is végeztek. Indan Gilang, a légierő szóvivője elmondta, hogy csupán azért vizsgálták meg a „női reprodukciós szerveket”, hogy ellenőrizzék az esetleges cisztákat vagy egyéb szövődményeket, amelyek ronthatják a szolgálati képességet, és hozzátette, hogy a "szüzességi tesztek" nem léteznek a haderő terminológiájában.

Kétes érzés olvasni, hogy miközben a hadsereg vezérkari főnöke beismerte, hogy végeztek hasonló teszteket és véget vet ennek a gyakorlatnak, addig vannak olyanok is a hadseregben, akik letagadják, hogy ez bevett gyakorlat lett volna.

A különböző jogvédő szervezeteknek tehát lenne tennivalójuk. Ahelyett, hogy a magyar kormány törvényein, a különböző LMBTQ+ jogokon vagy éppen a gyermekeknek szánt pornóműfajok kidolgozásán rugóznak, figyelhetnének arra is, hogy ilyen ne történhessen meg a 21. században a nőkkel sehol a világon.

Szemlézte: Spiesz Bianka