Blog

Az internet lekapcsolása a zsarnokok új fegyvere?

Félő, hogy az internet lekapcsolása általánossá válik az elnyomó rezsimek eszköztárában – fejezi ki aggodalmát a The Washington Post szerkesztőbizottsága.

Félő, hogy az internet lekapcsolása általánossá válik az elnyomó rezsimek eszköztárában – fejezi ki aggodalmát a The Washington Post szerkesztőbizottsága.

A november közepén a benzinárak emelkedése ellen tüntető irániak dühét az internet lekapcsolásával kívánta „lecsillapítani” a kormányzat. Az internet-hozzáférés napokig szünetelt, ez azonban nem érintette a felső vezetőket; a kormány továbbra is valamennyi közösségi felületén aktív volt.

A Washington Post szerkesztői szerint az iráni internet leállás azért is problémás, mert könnyen precedenst teremthet azoknak az országoknak, ahol még egyszerűbb a világháló „elnémítása”. Számos fejlődő országban csak egyetlen, állami támogatású szolgáltató létezik, az internet leállítása így igen egyszerű: tulajdonképpen csak egy kapcsoló megnyomásából áll. Iránban ettől kissé komplexebb a helyzet, a kormány ugyanis nem vásárolta fel a különböző internetszolgáltatókat, azok magánvállalkozói kézben vannak, ezáltal leállításuk is bonyolultabb és több csatornán keresztül zajlik, de a dolguk így sem volt különösebben nehéz.

A jövőre nézve fenyegetést jelent az, hogy bizonyos államok olyan hálózatokat hoznak létre, amelyek hasonlatosak Kína gondosan épített nagy tűzfalához. Ez a veszély elsősorban afrikai és latin-amerikai államokat érinthet, itt ugyanis már most felmerült szuverén internetek fenntartása szigorú kormányzati ellenőrzéssel.

Ebben a hónapban Oroszországban hatályba lépett az ellenőrzés alapjait létrehozó törvény, amely lehetővé tette a kormány számára, hogy „vészhelyzetben” blokkolja a külföldi forgalmat, és a szolgáltatóknak ezentúl ahhoz is hozzá kell járulniuk, hogy egy esetleges leállításnál ne gördítsenek túl nagy akadályt a kormányzat elé.

Oroszország ezen felül üdvözölte az ENSZ azon határozatát, amely kiszélesítené a kiberbűnözés fogalmát, így pedig mozgásteret biztosítana a kormányoknak, hogy megakadályozzák az állítólagos behatolásokat.

„Oroszország, Kína és szövetségeseik ugyanazt akarják, amit Irán szeretett volna: bebörtönözni polgáraikat. Céljuk, hogy átformálják a nemzetközi közösség gondolkodását, hogy az internetet veszélyekkel teli sötét helynek lássák, de mindezt csak azért, hogy saját maguk még inkább szabályozhassák polgáraikat. Nem engedhetjük meg, hogy megtévesszenek bennünket és ennek következtében bűncselekmények elkövetőit pártoljuk” – figyelmeztettek az amerikai lap szerzői.

Szemlézte: Benkő Lilla