Blog

Az olimpia új arca: ideológiai harcok és megosztottság 2024-ben

A 2024-es párizsi Olimpia sokak számára egy megosztó esemény volt. Míg az elmúlt évtizedekben elsősorban a sport ünnepéről szólt, az idei nyári játékokban egy erős politikai üzenet is érződött. Sajnos az történt, amire lehetett számítani Franciaországban: a woke ideológia nem maradt ki a…

A 2024-es párizsi Olimpia sokak számára egy megosztó esemény volt. Míg az elmúlt évtizedekben elsősorban a sport ünnepéről szólt, az idei nyári játékokban egy erős politikai üzenet is érződött. Sajnos az történt, amire lehetett számítani Franciaországban: a woke ideológia nem maradt ki a szervezésből.


Több cikkben is olvasni lehetett még a megnyitó előtt, hogy mely olimpikonok tartoznak az LMBTQ+ közösségbe és hogy kinek érdemes szurkolni közülük. A 2012-es londoni Olimpián 23, idén nyáron 193 nyíltan LMBTQ+ sportoló volt, amely rekord a játékok történetében. Ezt kiegészítve párizsi Pride House is nagy szerepet kapott Párizsban, amely egy elkülönített övezet volt, LMBTQ+ szurkolóknak és sportolóknak. Megszokottá vált, hogy nem csupán teljesítmény és származás, esetleg személyes történet miatt drukkolunk valakinek, hanem már a szexuális orientáció is elég erős ok lehet.

Az Olimpia a sport ünnepe, célja, hogy a különböző nemzetek képviseletében érkező atléták megmutathassák tehetségüket és felkészültségüket az arénán belül.

Semmilyen relevanciája vagy információs értéke nincs, hogy a sportolók milyen nemhez vonzódnak. Ezeknek a személyes preferenciáknak nincsen helye a sportpályán, ahogyan a politikai és vallási megnyilvánulásoknak sem. Sokaknak nehéz elfogadni azt az elvet, miszerint a sport meritokrácia alapú, nem részesülhet előnyben senki sem a személyes hite és privát élete miatt. A pódium a teljesítményt, a felkészülést és a megvalósítást díjazza, nem az ideológiát és személyes meggyőződést, ezért nincs relevanciája ilyen típusú információk terjesztésének.

A világ sokszínű, minden származású és vallású ember esélyt kap az Olimpián, hogy megmutathassa mire képes. Az egyenlőség nevében viszont nem lehet megkülönböztetést alkalmazni közöttük, végképp nem diszkriminációt.

A megnyitó ünnepség tökéletes példája ennek, miszerint a kisebbségek promotálása és felemelése céljából megengedett támadni a többségi világképet. A műsor alatt több olyan motívum vagy helyzet alakult ki, amely egyértelműen támadó volt a kereszténységre nézve. A legnagyobb felháborodást da Vinci „Az utolsó vacsora” című festményét imitáló beállás okozta, amelyet drag queenek és hiányos öltözetű színészek alkottak. Az alábbi posztban a szervezők értelmezése található, miszerint a Dionüszosz görög isten lakomáját felidéző festményt szerették volna bemutatni. A helyzeten sokat nem változtatott, a Vatikán elszomorítónak nevezte a párizsi olimpia megnyitójának egyes jeleneteit, ami teljesen érthető.

Ha még a szándék nem is ez volt, egyértelmű lehetett volna a következmény, hiszen da Vinci alkotása a világ egyik legismertebb festménye. A szervezők pedig nagy hangsúlyt fektettek a körültekintő és inkluzív gondolkodásra, az egyenlőség és igazságosság a teljes szervezés alatt megjelent, de valahogyan éppen a keresztény értékeket nem tudták tiszteletben tartani. Igaz, az Olimpia záró eseménye mondhatni támadás mentes volt, egy incidensről viszont nem szabad megfeledkezni.

A CitizenGo ismert petíciós oldal munkatársai egy busz segítségével próbálták nemtetszésüket kifejezni az Olimpia keresztényellenes történéseivel szemben. A buszon az alábbi felirat volt látható (magyarra fordítva): „Elég a keresztényellenes támadásokból”. Ennek az lett a következménye, hogy a francia rendőrség őrizetbe vette és egy estén keresztül fogva tartotta őket.

Az eset remekül rámutat a nyugati liberalizmus kettős mércéjére. Különböző jogok adatnak meg egyes társadalmi csoportoknak, a kissebségnek többletjogokat biztosítanak, miközben az ellentétes értékeket valló csoportok hátrányt szenvednek.

A CitizenGo munkatársai a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták, amit a francia rendőrség indok nélkül a semmibe vett. Ezzel szemben egyes csoportokért, például az LMBTQ+ közösségért minden lehetséges erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy ne csak a jogaik maradjanak érintetlenek, hanem a világképük is teljes mértékben érvényesüljön. Az olimpiai esetek után a CitizenGo egy petíciót indított, “Védjük meg a hitünket! Nemzetközi tiltakozás a párizsi olimpián elkövetett istenkáromlás ellen” néven.

alairasok.png

Forrás: CitizenGO

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak címzett felhívást, már több, mint 400 ezren írták alá. A cél, hogy elérjék a félmillió aláírást, amire a következő pár hétben kerülhet sor.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon