Blog

Az orosz elitalakulat – mit tudunk a Wagner-csoportról?

Oroszország leghírhedtebb magán hadseregéről értekezik Amy Mackinnon a Foreign Policy hasábjain.

Oroszország leghírhedtebb magán hadseregéről értekezik Amy Mackinnon a Foreign Policy hasábjain.

Az úgynevezett Wagner csoport az utóbbi években szinte minden háborús hadszínterén feltűnt, szerte a világon. Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták oldalán harcoltak a kijevi kormányerőkkel szemben, míg Mozambikban épp a helyi vezetés megbízásából vették fel a harcot az iszlamista lázadókkal. Legújabban a Közép-Afrikai Köztársaság kapcsán lehet hallani a csoportól, amely az ENSZ jelentése szerint (bár név szerint nem említette meg őket) több atrocitást is elkövetett a helyi kormányerők oldalán harcolva.

De mi is ez a privát hadsereg pontosan? – teszi fel a kérdést Mackinnon. A Wagner csoport ugyanis nincs bejegyezve sehol, nincs adó-vagy cégszáma, mondhatni egy fantomvállalat. A különböző biztonságpolitikai szakértők kutatásai szerint mindenképp közük van a Kreml-hez, bár ezt az orosz kormány sosem erősítette meg. „Működésük” sokszínű: különböző tüntetések, lázadások leverése, arany-és ezüstbányászat (és e kitermelőhelyek védelme) és számos irreguláris katonai aktivitás. „Alkalmazottjai” először Ukrajnában tűntek fel a 2014/15-ben kirobbanó konfliktus alatt, majd szinte minden olyan fronton, ahol volt valamilyen orosz érdekeltség: Bassár el-Aszad erői mellet Szíriában, Líbiában, vagy éppen Szudánban.

A lap által megszólított szakértők szerint rendkívül nehéz bármilyen információt is megtalálni a csoportról. A jelenlegi tudásukat is csak apró morzsákból építették fel, amelyet az évek alatt különböző szereplők és intézmények szereztek. A cikk szerint azon orosz oknyomozó újságírók, akik e témával foglalkoznak komoly veszélynek vannak kitéve.

Míg egyeseket „csak” megfenyegettek vagy bántalmaztak, addig egy csoport újságírót egyenesen meggyilkoltak Afrikában miközben a magánhadseregről gyűjtöttek információkat.

wagner_belso.jpg

Egyesek szerint az iszlamista támadásnak álcázott akció egy előre kitervelt szándékos rajtaütés volt. De nem csak a fekete kontinensen vannak veszélyben az orosz újságírók. Maxim Borodin – aki a csoport szíriai elhunytjairól tudósított 2018-ban – egy véletlen baleset következtében kiesett lakása erkélyéről még ugyanezen évben.

A kutatók és szakértők úgy vélik, az egész csoport mögött egy bizonyos Yevgeny Prigozhin áll, aki a hírek szerint Vladimir Putyin közeli barátja és az orosz online „trollhadsereg” fenntartója is egyben. Az üzletembert és érdekeltségeit már többször is szankcióval sújtotta az Egyesült Államok, többek között a 2016-os amerikai elnökválasztás során vélt beavatkozási kísérlet miatt. Prigozhin azonban nem rendelkezik semmilyen katonai múlttal (vagyonát étkeztetésből szerezte, gyakran hívják Putyin séfjének is emiatt), így sokak szerint ő csak közvetítő, egy köztes szereplő.

Washington szerint a Wagner csoport nem több, mint az orosz hadsereg és állam egy meghosszabbított keze, amellyel a világ különböző helyein tudnak beavatkozni kevésbé feltűnően.

Sokat elárul ezzel kapcsolatban, hogy a csoport hivatalos kiképző központja ugyanott található, ahol az orosz különleges erőké. Moszkva azonban folyamatosan tagad, s hangsúlyozza: az ország törvényei szerint tilos zsoldoshadseregeket működtetni a Föderáció területén.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell