Blog

Az újabb brexit-népszavazás nem megoldás

Sokan próbálják megjósolni az Egyesült Királyság jövőjét, de ez a jelen helyzetben nem olyan egyszerű. Egy dolog viszont biztos: egy újabb referendum ismét az EU-ellenes tábor győzelmét hozná el – írja Anthony Browne a The Spectatorben megjelent cikkében.

Sokan próbálják megjósolni az Egyesült Királyság jövőjét, de ez a jelen helyzetben nem olyan egyszerű. Egy dolog viszont biztos: egy újabb referendum ismét az EU-ellenes tábor győzelmét hozná el – írja Anthony Browne a The Spectatorben megjelent cikkében.

Egyre erősebbek azon brit polgárok hangjai, akik a kiválási tárgyalások rögös útját és a megállapodás körüli politikai káoszt látva egy második brexit-népszavazás megtartása mellett érvelnek. A maradáspárti táboron belül sokan úgy gondolják, egy demokratikus úton kinyilvánított népakarattal megfordítható az Unióból történő kilépési folyamat.

A EU-pártiak olyan meggyőző érveket igyekeznek felhozni, aminek sokszor nehéz ellent mondani: adjuk meg a népnek a lehetőséget, hogy a brexit-megállapodás tartalmát látva végleges döntést tudjon hozni a kiválással kapcsolatban.

Szép, kerek gondolat ez, de akkor mégis, mi a baj vele?

Egy második referendum a brexit-ellenes tábor mennyországa helyett a poklok kapujába lökhetni az Egyesült Királyságot. Egy új népszavazás olyan szintű megosztottságot, polarizálódást eredményezne a nemzeten belül, ahol az észérveket teljes mértékben felváltaná a két tábor közötti politikai rivalizálás. Arról nem is beszélve, hogy a 2016-os brexit-referendum és az ott kinyilvánított népakarat semmibe vétele megingatná a polgárok demokratikus intézményekbe vetett hitét, méghozzá nem is alaptalanul, hiszen ez azt jelentené, hogy a politikai elitet nem érdekli a többség szabad akarata.

Egy újabb népszavazás veszélyes politikai instabilitást okozna az Egyesült Királyság országai között is. A szerző arra emlékeztet, hogy a londoni vezetést meglepte a Skót Nemzeti Párt elszakadáspárti retorikája, amit még a 2014-es skót referendum sem tudott lecsillapítani. A brexit körüli vitát kihasználva tovább erősödtek a kritikus skót hangok, és egy újabb brexit-referendum olaj lehet a tűzre. Széthúzás helyett most inkább összefogásra lenne szüksége a Brit-szigeteken.

Az EU-párti többség eközben a friss közvélemény-kutatások alapján azzal a gondolattal ringatja magát, hogy egy újabb népszavazás megállíthatja a kiválási folyamatot. Emlékezzünk vissza, hogy 2016-ban is minden közvélemény-kutató bennmaradás-párti győzelmet jósolt és a brit kormány is EU-párti irányt képviselt. A mostani konzervatív vezetés viszont EU-ellenes, így egy újabb referendum esetén a kormány minden fórumon egységesen tudná mozgósítani a szavazókat, ami így több mint valószínű, hogy ismét egy kilépést támogató többséghez vezetne.

A szerző szerint a brit ellenzék nem számol a szigetország lakosainak lázadó néplelkével. A brexit-referendum volt az első olyan eset az Egyesült Királyság történelmében, amikor a nép a kormány álláspontja ellen szavazott. Ez pedig olyan szintű lázadást jelent, amit nem lehet nem figyelembe venni. Ez a rebellis mentalitás az elmúlt két évben nem, hogy eltűnt, hanem csak tovább erősödött. Az ellenzék tehát jobban teszi, ha kétszer meggondolja az újabb népszavazás kiírásának támogatását.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás