Blog

Biden egysége: bármi történik, Trump a hibás

Új problémák felmerülésekor Joe Biden igyekszik elődjére hárítani a felelősséget, míg a tavalyról örökölt részsikerek továbbviteléért nem szerénykedik maga learatni a babérokat.

Új problémák felmerülésekor Joe Biden igyekszik elődjére hárítani a felelősséget, míg a tavalyról örökölt részsikerek továbbviteléért nem szerénykedik maga learatni a babérokat.

Mielőtt a jelenlegi amerikai elnök hivatalba lépett volna, a Pfizer és a Moderna vakcinái már zöld utat kaptak a felhasználásra, az oltási kampány pedig útjára indult. Ráadásul a vártnál jóval kevesebb idő telt el a vírus megjelenése, és az első dózisok beadása között. Ennek ellenére Bident hallgatva az embernek az az érzése támad, hogy a demokrata politikusnak a semmiből kellett elővarázsolnia az oltóanyagot, természetesen Trump felelőtlensége és alkalmatlansága miatt – kifogásolja Rich Lowry a National Review hasábjain.

Mint a szerző felidézi, a volt elnököt először nem igazán vették komolyan, amikor a tavalyi első hullám idején az év végére ígérte az oltás megkezdését. A mainstream média több ízben is kételyeit fejezte ki az ambiciózus céldátummal kapcsolatban, még egy „tényellenőrző” cikk is a csodakategóriába sorolta annak esetleges megvalósulását. Természetesen az érdem elsősorban a vakcinák kifejlesztőit illeti.


Biden mégis a saját járványügyi sikersztorijának részeként tekint a lakosság átoltására, teljesen szőnyeg alá söpörve elődjének igyekezetét.


Az elnök elmondása szerint „felfordulást” örököltek, míg Kamala Harris alelnök úgy fogalmazott, hogy sok szempontból a semmiből kell valamit összehozniuk az egy éve tomboló világjárvány elleni harcban.


Arról nyilvánvalóan nem esik szó, hogy a Trump-adminisztráció már több száz millió vakcinát lekötött, amellyel aztán meg is kezdték az emberek beoltását. Lowry továbbá komikusnak tartja, ahogyan Biden rendkívül büszkén egy látszólag eltökélt célkitűzést helyezett kilátásba, amely szerint 100 nap alatt 100 millió adag vakcinát adnak be.


Figyelembe véve azt az egyszerű tényt, hogy Trump elnökségének utolsó napján másfél millió állampolgárt oltottak be, Biden terve inkább csak jól hangzik, mintsem ambiciózus.


A szerző elismeri a demokrata elnök járványkezeléshez fűződő érdemeit, ugyanakkor leszögezi, hogy a nulláról való építkezés és egy előd sikereinek folytatása közötti különbséget nem lehet összekeverni. Biden és csapata ennek ellenére a gyakorlatban az utóbbit folytatja, míg az előbbit kommunikálja.


Ennél csak egy a rosszabb: amikor egy korábbi, sikeres intézkedést okolnak egy aktuálisan felmerülő krízisért. A demokraták azonban épp ezt teszik a határon kialakult válság ügyében: Bidenen kívül Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter és Nancy Pelosi házelnök is azt hangoztatta, hogy az új adminisztráció egy pocsék határvédelmi rendszert örökölt, miközben valójában az új vezetés intézkedései és általános hozzáállása idézte elő a humanitárius kihívást – összegzi véleményét a magazin szerkesztője.

Szemlézte: Irlanda Balázs