Blog

Biden és McConnell viselkedése felveti a mentális kompetencia teszt kérdését

Egy augusztus végi sajtókonferencián Mitch McConnell, az Egyesült Államok Szenátusának republikánus vezetője, képtelen volt válaszolni egy az újságírók által feltett kérdésre, ugyanis a szenátor legalább fél percre „lefagyott”.

Egy augusztus végi sajtókonferencián Mitch McConnell, az Egyesült Államok Szenátusának republikánus vezetője, képtelen volt válaszolni egy az újságírók által feltett kérdésre, ugyanis a szenátor legalább fél percre „lefagyott”.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg 81 éves McConnell alig több mint egy hónapon belül már másodjára került ilyen helyzetbe, az amerikai közvéleményt egyre inkább foglalkoztatja a politikusok mentális egészségének a kérdése.

A szépkorú Mitch McConnell esete nem precedens nélküli. A csupán pár hónappal fiatalabb Joe Biden különös viselkedésével ugyanis gyakran hozta kínos helyzetbe saját magát és pártját.

A teljesség igénye nélkül: az Egyesült Államok 46. elnöke többször elaludt tárgyalás közben, eltévedt a Fehér Ház kertjében és már egy láthatatlan emberrel is kezet fogott.

A Joe Bidenhez hasonló politikusokat egyáltalán nem alaptalanul éri a vád, miszerint egészségügyi állapotuk alkalmatlanná teszi őket hivataluk betöltésére.

A jelenség egyik legnagyobb kritikusa a republikánus elnökjelöltségért küzdő Nikki Haley, aki pártállástól függetlenül szorgalmazza, hogy a 75 év feletti politikusok végezzenek el egy mentális egészséget vizsgáló tesztet.

Az ériintettek azonban rendszerint kerülik a témát, a Politico szerint például Mitch McConnell nem szívesen beszél egészségi állapotáról, az NBC News pedig arról számolt be, hogy Jill Biden megvédte férjét és nevetségesnek nevezte Nikki Haley kezdeményezését. Vajon miért nem vagyunk meglepődve a first lady és a szenátor reakcióján? Szomorú, hogy olyan emberek ragaszkodnak görcsösen a hatalomhoz, akik hátralévő életükben már politikai aktivitás nélkül is bőven átlagszínvonal feletti jólétben élhetnének, ugyanakkor közéleti munkásságuk kevéssé hatékony.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a republikánus elnökjelöltségért szálló Haley legnagyobb kihívója a 77 éves Donald Trump. A volt elnök mentális egészségét nehéz lenne kritizálni, így ebben a kontextusban Nikki Haley javaslata egyfajta kampányfogásként is értelmezhető, mellyel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Trump már öreg és egy fiatalabb generációnak kellene kézbe vennie az ország irányítását.

eletkor.jpg

Rod Dreher a The American Conservative magazin egykori főszerkesztője, a Danube Institute Network project-jének igazgatója korábban aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy

az Egyesült Államok gerontokráciává válik, ami azt jelenti, hogy egy idős emberekből álló politikai elit gyakorolná a hatalmat az ország fölött, ahogy ez a Szovjetunióban is történt Leonyid Iljics Brezsnyev idejétől kezdve.

A konzervatív író véleménye mindenképpen figyelemreméltó, azonban az Egyesült Államok még idős politikusaival is inkább nevezhető plutokráciának, ahol a hatalmat a legvagyonosabb emberek gyakorolhatják. Kérdéses például, hogy az idős, mentális problémákkal küzdő Joe Biden tudatosan alakítja-e saját szakpolitikáit, azaz önállóan cselekszik, vagy csupán egy dúsgazdag és befolyásos politikai érdekkör végrehajtó embere. Hasonlóképpen Donald Trump sem életkorának köszönhette politikai előmenetelét, sokkal inkább vagyonának, anyagi biztonságának, ami lehetővé tette, hogy bátran képviselje a liberális mainstreamtől eltérő véleményét. Ily módon az Egyesült Államokban a vagyon sokkal fontosabb tényező a politikai érvényesülés szempontjából, mint az életkor.

Tény azonban, hogy az Egyesült Államok politikai garnitúrája egyre öregebb, ami felvet néhány elgondolkodtató kérdést. Vajon szándékosan hagyják elöregedni, főleg a demokrata párt részéről, a politikai elitet? Hiszen Joe Biden csupán a jéghegy csúcsa, de ott van még a 90 éves szenátor, Dianne Feinstein és a 83 éves Nancy Pelosi is, akik különös viselkedésükkel szintén felhívták már magukra a figyelmet. Lehetséges, hogy a már fentebb említett érdekcsoport tudatosan készíti elő a politikai környezetet egy fiatal, karizmatikus, de nem feltétlenül erkölcsös vezető megjelenésére, akit a sok idős politikus után az amerikai közvélemény örömmel fogad majd? A kérdésre a jövőben fogjuk megkapni a választ, azonban jelen állás szerint 2024-ben idős politikusok fognak megmérkőzni az elnöki címért.

Szemlézte: Zámbori Jonatán

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon