Blog

Bidennek meg kell változtatnia nézőpontját az EU katonai potenciáljának növelése érdekében

Itt az ideje, hogy az Európai Unió globális katonai hatalommá váljon, így az Egyesült Államoknak le kell állítania Európa védelmi ambícióinak meghiúsítását - áll a Biden-adminisztrációval szoros kapcsolatot ápoló Center for American Progress washingtoni agytröszt új jelentésében.

Itt az ideje, hogy az Európai Unió globális katonai hatalommá váljon, így az Egyesült Államoknak le kell állítania Európa védelmi ambícióinak meghiúsítását - áll a Biden-adminisztrációval szoros kapcsolatot ápoló Center for American Progress washingtoni agytröszt új jelentésében.

A Politico magazin arról számol be, hogy az említett jelentés arra sürgeti Joe Biden amerikai elnököt, hogy ösztönözze az EU-t a katonai képességeinek fejlesztésére, valamint felszólítja őt, hogy

hagyjon fel az Egyesült Államok korábbi vezetőinek évtizedes gyakorlatával, és ne hagyja hogy a NATO és az EU között pazarló duplikációk lépjenek fel a képességek és eszközök kiépítésének terén.

A jelentés, amelyet tíz nappal azelőtt tettek közzé, hogy Biden első külföldi utazására indult volna a G7-es és a NATO-csúcstalálkozókra, felszólítja Washingtont: hangsúlyozza az európai szövetségeseknek, hogy költsenek többet katonáikra és érjék el a NATO két százalékos GDP arányos célkitűzését a katonai ráfordítások terén. A dokumentum szerin a NATO feladata pedig nem más, mint koordinálni a felállított nemzeti erőket.

Európa biztonságának függése az Egyesült Államoktól azt jelenti, hogy az Egyesült Államok tényleges vétóval rendelkezik az európai védelem kérdésében

- áll a Max Bergmann, James Lamond és Siena Cicarelli által írt jelentésben. A szerzők szerint az 1990-es évek óta az Egyesült Államok jellemzően ezt a vétójogát használja fel az Európai Unió védelmi ambícióinak blokkolására.

A szerzők úgy látják, hogy gyakran abszurd helyzetet eredményez, amikor Washington hangosan ragaszkodik ahhoz, hogy Európa többet tegyen a védelem terén, de aztán határozottan kifogásolja, amikor az Európai Unió megpróbált erre válaszul függetlenedni és lépéseket tenni a védelmi rendszerének kiépítése érdekében.

Ez a politikai megközelítés nagy stratégiai hiba - olyan, amely katonailag gyengítette a NATO-t, megfeszítette a transzatlanti szövetséget, és hozzájárult Európa globális befolyásának csökkenéséhez.

biden_belso.jpg

A jelentés következtetései biztosan heves ellenállást váltanak ki egyes politikai vezetőkből, a NATO diplomatáiból és a katonai parancsnokokból, akik úgy vélik, hogy az EU tagországai alapvetően nem képesek megvédeni magukat, és hogy Brüsszel soha nem tudna úgy viselkedni, hogy egy összetartó katonai hatalmat képviseljen.

Ezzel szemben az EU vezetői, köztük Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár már régóta támogatják egy közös EU-s hadsereg létrehozásának gondolatát.

Abban egyetértés van az ellenzők és a támogatók körében, hogy az európai erők nem állnak harca készen a felszerelés és a képességek hiányos mivolta miatt.

A honvédelmi kiadásokra való összpontosítás, amely mellett a NATO-tagok 2014-ben köteleződtek el, egyszerűen nem működött. Az európai védelem napjainkban még mindig vérszegény, a kiadások érezhető növekedése ellenére.

Szemlézte: Spiesz Bianka