Blog

BLA|globus – Új világrend alakul

Magyarics Tamás diplomata, Amerika-szakértő, az ELTE tanára Új világrend küszöbén? Biden első éve – és a hogyan tovább címmel tartott előadást a BLA|globus Kül- és Biztonságpolitikai Szalon programsorozatának rendezésében. Az esemény fő kérdése az volt, hogy az eddig megszokott világot rendező…

Magyarics Tamás diplomata, Amerika-szakértő, az ELTE tanára "Új világrend küszöbén? Biden első éve – és a hogyan tovább" címmel tartott előadást a BLA|globus Kül- és Biztonságpolitikai Szalon programsorozatának rendezésében. Az esemény fő kérdése az volt, hogy az eddig megszokott világot rendező politikai elvek hogyan változnak a közeljövőben? Vajon Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke képes-e az amerikai társadalmat egységessé és erőssé tenni, maradandót alkotni a geopolitikai térben?

Magyarics Tamás leszögezte, hogy jelenleg az Egyesült Államok próbálja megtartani szuperhatalmi pozícióját, viszont két fronton is helyt kell állnia a világpolitikában, Oroszországgal és Kínával szemben. A hidegháború idején működő kétpólósú világ a status quóban érdekelt nagyhatalmak játszmáiról szólt, a Szovjetunió felbomlása után azonban az USA egyedüli „világcsendőr” pozícióban találta magát. Kiemelte:

Kína mint versenytárs bejelentkezett a szuperhatalmi pozícióért, óvatos gazdasági expanzióba kezdett világszerte.

Az Európai Unió egyik legfontosabb kereskedelmi partnere lett, valamint a közel-keleti térségben is befolyásoló erővé nőtte ki magát – tette hozzá. Amerika ennek ellensúlyozására a hidegháborúban is alkalmazott „feltartóztatás politikájához” nyúl, vagyis a Kínát körülvevő országokkal, valamint Japánnal és Ausztráliával megfelelő szövetséget alkotva gyengítené az ázsiai óriást. Ugyanakkor Oroszország az utóbbi években próbálta visszaszerezni befolyásolási képességét, ami részben sikeres is, mivel Ukrajnát és a balti államokat ellenőrzése alá vonta. Oroszország vezetése nem hisz a liberális világrendben, a nagyhatalmi egyensúlyban képzeli el a jövőt.

Magyarics úgy látja, Amerika most gyengébb geopolitikai pozícióval rendelkezik, mint a hidegháborúban, és nem tudja egyszerre feltartóztatni Kínát és Oroszországot

az erőszakos baloldali-liberális társadalomszervező törekvés eredménye miatt, amely leépítette a nemzeti egységet és öntudatot a társadalomban. Nincsen nemzeti minimum, óriási szakadék fedezhető fel a demokrata és a republikánus oldal világnézetében, szinte lehetetlen egyetértési pontokat találni.

magyarics_belso1.jpg

Magyarics Tamás Joe Biden első évét sikertelennek értékelte. Biden egyik legfőbb ígéretét, hogy egységesíti a nemzetet, nem váltotta be, sőt még feszültebb a helyzet. Számos amerikai nagyváros demokrata vezetése pénzügyi forráselvonással válaszolt a 2020 májusában indult tüntetéshullámra, amely a rendőri brutalitás ellen szerveződött. San Franscisco, Los Angeles, Oakland és Portland esetében meg is látszódott ennek a hatása: 2019-ről 2020-ra a gyilkosságok száma 30%-kal emelkedett, 2021-re pedig tovább növekedett.

Túlságosan balra tolódott a demokrata vezetés, nem középről kívánják kormányozni az országot, így sok rájuk szavazó nem érzékeli a nemzetegyesítés szándékát.

Megosztó politikai irányvonal az ambiciózus zöldpolitika is, amely szerint 2050-ig teljesen ki akarják vezetni a fosszilis energiát. A jövőben ez leginkább a rájuk szavazó legszegényebb rétegeket fogja érinteni, mivel az energiaárak rohamosan növekedni fognak. Magyarics Tamás összegezte az eddigi tendenciákat: Biden radikális újraelosztást, adóemelést és zöldpolitikát folytat, amíg az államadósság az egekben van.

Biden ígéret tett, hogy a szövetségesekkel szorosabb együttműködésre törekszik, mint Donald Trump, viszont ezt nem valósult meg – emlékeztetett Magyarics. Az afganisztáni csapatkivonás kudarccal végződött, az Ausztráliával, az Egyesült Királysággal (AUKUS) kötött egyezség az EU-nak nem tetszett, mivel az EU a britek uniós kilépésével arra számított, hogy Amerika nem köt szoros kereskedelmi kapcsolatot velük. Jövőbeni stratégiája lehet Európa meggyengítése, ez mutatkozik meg az orosz-ukrán konfliktus esetében is, hiszen ebben a helyzetben közvetlenül az európai államok szenvednek kárt.

A nagy kérdés, hogy az ebben az évben tartandó időközi választások után – a Biden-adminisztráció helyzetének további romlása miatt ­– miképpen alakulnak az erőviszonyok az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában – zárta előadását Magyarics Tamás.

Írta: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!