Blog

Bőkezű ígérgetésbe kezdett a brit Munkáspárt

Nagyszabású és megosztó ígéretekkel igyekszik megnyerni a választókat a Munkáspárt a közelgő választások előtt, tudósít a Guardian.

Nagyszabású és megosztó ígéretekkel igyekszik megnyerni a választókat a Munkáspárt a közelgő választások előtt, tudósít a Guardian.

Nagy-Britannia a decemberi általános parlamenti választásokra készül, aminek persze a legnagyobb tétje a Brexit, hiszen ha baloldali kormánykoalíció alakul, akkor megnyílhat az út egy második referendum előtt. A konzervatívok és a Brexit Párt (most már névleges szövetségben) azon dolgoznak, hogy ezt mindenáron megakadályozzák, de úgy tűnik, nem lesz könnyű dolguk, mivel az ellenzéki Munkáspárt nem mindennapi ajánlatokkal bombázza a szavazókat.

Munkáspárti győzelem esetén széleskörű szociális reformok jöhetnek, amelyek gazdasági következményei mélyen megosztják a szavazókat és politikusokat egyaránt. Az egyik ígéret szerint a párt ingyenessé tenné az óvodákat minden 4 évesnél fiatalabb gyerek számára, sőt még ezer új államilag támogatott óvodát nyitna, mindezt úgy öt és fél milliárd fontból. Hogy még jobban segítsék a dolgozó anyákat, meghosszabbítanák a gyermeknevelési szabadságot a mostani 6 hónapról 12 hónapra.

A másik fontos ígéret a munkások jogaival foglalkozó szakszervezeteknek jelentene nagy segítséget a munkáltatókkal szemben. A tervek szerint a kormány kötelezné a cégeket, hogy egységes bérezésben állapodjanak meg a szakszervezetekkel szektoronként, ami azt jelenti, hogy egy iparágazat dolgozói ugyanannyit kapnának, mindegy melyik céghez tartoznak. A minimálbér betartását, a helyes adózást és a megfelelő munkafeltételeket egy erre célra létrehozott új minisztérium felügyelné.

A párt kongresszusán szó volt a 2030-ra szénmentessé válásról is, de az még nem került be a hivatalos programba. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke viszont elmondta, hogy mindenképpen csökkenteni fogják a károsanyag-kibocsátást. Ugyanígy tervben van az összes magániskola államosítása is, ami miatt szintén sok kritikát kap a párt.

A legmegosztóbb ötlet viszont az egész országot lefedő, szélessávú és ingyenes internet, amire kezdetben 20 milliárd font kellene, hogy 2030-ra kiépülhessen. Ezt az összeget Corbyn az internet-óriások (mint a Google vagy a Facebook) megadóztatásából és a British Telecom (BT) egy részének államosításából teremtené elő.

Boris Johnson konzervatív miniszterelnök az ingyenes állami internet ötletét egyszerűen „őrült kommunista cselszövésnek” nevezte. Sajid Javid pénzügyminiszter pedig így nyilatkozott a meredek ígéretekről: „Ez kisiskolás politika, nem felnőtt emberek kormánya. A Munkáspárt jó úton halad, hogy megdöntse az előző programjának rekordját, amiben 39 alkalommal szerepelt az ’ingyen’ szó. Az emberek viszont átlátnak a fantáziákon.”

Szemlézte: Orbán Tamás