Blog

Boris Johnsonék családi élete és a Brexit

2016 óta a Brexit kérdése tönkretett már számos családi vacsorát, megosztott barátokat és családokat egyaránt. Azonban van egy család, amelyikben minden eddiginél látványosabb ez a törés. Ez pedig a Johnson család, amelynek története már-már olyan, mintha egy Shakespeare-drámát olvasnánk – írja a…

2016 óta a Brexit kérdése tönkretett már számos családi vacsorát, megosztott barátokat és családokat egyaránt. Azonban van egy család, amelyikben minden eddiginél látványosabb ez a törés. Ez pedig a Johnson család, amelynek története már-már olyan, mintha egy Shakespeare-drámát olvasnánk – írja a Spectator szerzője.

Míg Boris Johnson feltett szándéka, hogy mindenáron kiléptesse a briteket az Európai Unióból október 31-ig, az öccse, Jo két hete mondott le egyetemekért felelős miniszteri posztjáról és mandátumáról, testvérük; Rachel Johnson pedig a Change UK nevű európabarát politikai pártban emelt szót a második népszavazás mellett.

Jo Johnson egyébként Twitteren annyit nyilatkozta a kilépéséről, hogy „az elmúlt hetekben feloldhatatlan ellentmondásba került a családja iránt érzett lojalitása és a nemzet érdeke”. Ettől függetlenül az események után Jo Johnson szintúgy Twitteren méltatta Boris Johnson döntését, miszerint az Egyesült Királyságban diplomát szerző diákoknak joguk lesz egy két éves, egyetem utáni munkavízumot igényelni.

Rachel, annak ellenére, hogy a Change UK párton belüli jelölése nem járt sikerrel, így is bátyja figyelmét élvezi. A Spectator Podcastnek a következőket nyilatkozta: „Legyen az általános választás és a második Brexit népszavazás is ugyanazon a napon. Így a népszavazás eredményét majd a győztes pártnak kell a gyakorlatban is megvalósítania. Tehát, feltéve persze, hogy ez a Boris Johnson vezette tory párt lesz, valamint hogy a 'Maradni' opció fog győzni, elképzelhető, hogy Boris egy maradáspárti ország miniszterelnöke lesz. Ami szerintem nem volna egy rossz végkifejlet a család számára”.

Ez persze egy felettébb meghökkentő fejlemény lenne Boris számára. De ami talán még megdöbbentőbb, az az, hogy húga honnan szerezte az ötletet. Nem mástól, mint a maradás legfőbb támogatójától, az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnökétől, Tony Blairtől, akivel épp a minap beszélt.

A szerző azzal a kérdéssel zárja a cikket, hogy vajon mennyire várhatja Boris a következő közös karácsonyi vacsorát?

Szemlézte: Faragó Bence