Blog

Borítékolható a kormányváltás az Egyesült Királyságban

Július 4-én dől el, milyen eredményt hoz a Rishi Sunak miniszterelnök által májusban váratlanul bejelentett országos választás Nagy-Britanniában. Az eddigi felmérések egyöntetűen a 14 éves konzervatív kormányzás végét jósolják, a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárt elsöprő győzelmével.

Július 4-én dől el, milyen eredményt hoz a Rishi Sunak miniszterelnök által májusban váratlanul bejelentett országos választás Nagy-Britanniában. Az eddigi felmérések egyöntetűen a 14 éves konzervatív kormányzás végét jósolják, a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárt elsöprő győzelmével.

Az Egyesült Királyságban a legutóbbi országos választást 2019 decemberében tartották, akkor a Brexit tárgyalások közepette a Konzervatív Párt Boris Johnsonnal az élén jelentős fölénnyel szerezte meg a szavazatok többségét. Mostanra azonban, a toryk mögött viharos öt év áll. A Brexit és a koronavírus-járvány hatásai mellett Boris Johnson partygate-botrányát és Liz Truss mindössze hat hetes kudarcos miniszterelnökségét követően úgy tűnik, Rishi Sunaknak nem sikerült talpra állítania a folyamatosan válságokkal küzdő kormánypártot.
Az elmúlt 18 hónapban az ellenzéki Munkáspárt végig magabiztosan vezette a méréseket. Ezzel szemben a legutóbbi eredmények szerint

a konzervatívok csak az elmúlt négy hónapban a választóik 32%-át vesztették el, akiknek jelentős része a Nigel Farage vezette, jobboldali Reform UK-hoz pártolt át. 

britpartok.png

Forrás: BBC

Jelenleg általában is nagy mozgás jellemzi a brit választók preferenciáit a különböző pártok között, így azok egymáshoz képesti támogatottsága egyelőre lényegében nem változott. Az egyetlen kivétel éppen az euroszkeptikus, Donald Trumpot támogató Nigel Farage Reform pártja, amely támogatottsága jelentősen növekedett, miután június elején Farage mégis az indulás mellett döntött. Bár Farage megosztó álláspontja az ukrán-orosz háborúról és a NATO szerepéről még árnyalhatja a végső eredményeket.

A toryk újabb fogadási botrányának árnyékában azonban a jobboldali párt a választásokig jó eséllyel még több szavazót átcsábíthat a kormánypárttól.

A legtöbb választó számára a közeledő döntés legfontosabb kérdése a brit gazdaság jelenlegi helyzete, ez központi szerepet kapott a választási kampányban is. Az annak idején Liz Truss bukását előre jelző, korábban pénzügyminiszter Sunak azzal próbált hatni a választókra, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, igencsak esélyes ellenfele, Keir Starmer káros lenne a brit gazdaságra, és adóemelés várható egy munkáspárti kormány esetén. 

Ezen kívül még a 2009-es pénzügyi válság hatásaitól szenvedő egészségügy és a bevándorlás témája kiemelten fontos tétje a választásnak a közvélemény-kutatások alapján. Mindezek a megélhetési költségek emelkedése és a rekord infláció mellett mindenképp komoly kihívások elé állítják majd a következő vezetést. 

A győzelemre leginkább esélyes Munkáspárt több mint egy évtizednyi ellenzéki szerep után, a 2019-es súlyos vereséget, majd Jeremy Corbyn botrányát követően a korábban ügyvéd Keir Starmer vezetésével úgy tűnik, képes volt a megújulásra.

Starmernek az általa promotált, aktivista, állami beavatkozást hangsúlyozó gazdaságpolitikával, és a nemzeti biztonság kiemelt hangsúlyozásával sikerült a balközép pártot még inkább centrista irányba mozdítania, programjával jól lekövetve a választók orientációját. Ukrajna támogatása és a NATO mellett komolyan elkötelezett Starmer a megosztó Brexit-vitából is okosan kihátrált. Sok elemző szerint azonban sikere elsősorban a Konzervatív párt összeomlásának köszönhető. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Keir Starmer (@keirstarmer) által megosztott bejegyzés

 

Prof. John Curtice brit választási szakértő a New York Times-nak azt nyilatkozta: annak az esélye, hogy a Konzervatív Párt kormányon maradjon, kevesebb mint 5%, tehát statisztikailag nagyon valószínűtlen. Ilyen esélyekkel, az Egyesült Királyság vezetésében töltött 14 év után, a megtépázott toryknak átfogó megújulásra lesz szükségük. Hiteles képviselőkkel és a kihívásokra koherensen adott, megfelelő válaszokkal, a párt eredeti identitását és értékeit megerősítve, az újraépítés következő éveiben a konzervatív oldal még sikerrel visszanyerheti népszerűségét és ami még fontosabb, a brit választók bizalmát.

Szemlézte: Szigeti Eszter Virág

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon