Blog

Botrány a CDU fiatal reménysége körül

A német kormányzópárt sztárpolitikusa, Philipp Amthor fényes karrierje egy váratlan lobbibotrány miatt megtörni látszik. A 27 éves kereszténydemokrata most egy időre visszavonul, de van még esély a visszatérésére – Martin Nejezchleba riportja a Zeit Online-on.

A német kormányzópárt sztárpolitikusa, Philipp Amthor fényes karrierje egy váratlan lobbibotrány miatt megtörni látszik. A 27 éves kereszténydemokrata most egy időre visszavonul, de van még esély a visszatérésére – Martin Nejezchleba riportja a Zeit Online-on.

Egy hete derült ki Amthorról: az amerikai Augustus Intelligence startup kérésére a Bundestag hivatalos levelezését használva lobbizott Peter Altmaier gazdaságügyi miniszternél azért, hogy a vállalat előnyösebb helyzetbe kerüljön Németországban. Ellenszolgáltatásként részvényopciókat, igazgatótanácsi kinevezést és egyéb materiális javakat és szolgáltatásokat kapott.

Amthor bocsánatot kért „egy hibáért”, amit ezzel a mellékes tevékenységgel követett el. Ennek ellenére le kellett mondania a 2016-os breitscheidplatzi terrorcselekménnyel foglalkozó vizsgálóbizottságban betöltött pozíciójáról, amely a média állandó figyelme miatt nagy presztízzsel járt, az Állami Főügyészség pedig éppen azt vizsgálja, hogy a magatartása sértette-e a parlamenti szabályzatot. Június 19-én annak is szükségét érezte, hogy egy gazdasági kancelláriának végzett másik melléktevékenységével is felhagyjon. Kérdéses, hogy itt pontosan miért cserébe kapott honoráriumot, és hogy vajon áttételesen ezt a munkáját is az Augustus Intelligence finanszírozta-e – Amthor ez utóbbit egyértelműen tagadja, az előbbi kérdést azonban nyitva hagyta.

Amilyen nagy nyomás helyeződött a fiatal politikusra látszólag, annyira közömbösen reagáltak az esetre Mecklenburg-Vorpommern-i párttársai. Egyik CDU-s kerületi egyesület szólalt fel a másik után a kereszténydemokrata politikus mellett. „Mindenki követ el fiatalon hibákat” – sokan így vélekednek az ügyről.
Amthor származását megismerve jobban megérthetjük ezt a hozzáállást. A Mecklenburg-Vorpommern-i CDU a brémai után a párt legkisebb tartományi szerveződése. Az egyetlen innen indult sikertörténet Angela Merkelé, aki azonban ritkán hangoztatja származását – nem úgy, mint Amthor, akinek az már-már imázsának része. A tartomány határain túl rajta kívül nem igazán ismert egy másik helyi kereszténydemokrata sem, és ő a legesélyesebb arra is, hogy a 2021-es választásokon eredményesen vegye fel a versenyt Manuela Schwesig szociáldemokrata (SPD) miniszterelnökkel szemben.

Amthor korábbi sikereivel feledtetni tudta a tartomány kisebbségi komplexusát. Végre egy politikus valahonnan a Balti-tenger és Lengyelország közti tóvidékről, ráadásul egy olyan, aki két lábbal a földön, és értékközpontúan és félelem nélkül száll szembe a szélsőjobbos AfD-vel. De vajon mennyi marad mindebből az elmúlt hét után? A luxus, amire őt illetően fény derült, igazi bűnnek számít az alacsony nyugdíjakról és halszendvicseiről ismert Mecklenburg-Vorpommern kereszténydemokrata választói körében. Képes egy ilyen ember a tartományi pártot, de akár csak választási kampányát komolysággal vezetni?

„Nem szeretnék ezen a ponton a párt számára teher lenni” – ezzel a mondattal lépett vissza a 2021-es miniszterelnöki jelöléstől a korábbi politikuscsillag, amivel egyben arról is lemondott, hogy minden idők legfiatalabb német tartományi vezetőjévé váljon. Az egyetlen jelölt így Michael Sack – egy 47 éves, 3 gyermekes apa, „kiváló önkormányzati politikus”.

Mindezek ellenére sikerült megtartania a kerületi pártegyesület tiszteletét. Wolfgang Waldmüller tartományi CDU-főtitkár abból indul ki, hogy jogilag nincs mitől tartania Amthornak – visszalépését pedig egy bátor tettnek nevezte. Afelől, hogy Manuela Schwesig ellen Michael Sack vajon megfelelő CDU-s csúcsjelölt-e, a párt nem rendelkezik egységes véleménnyel. Arról azonban igen, hogy még korai azon gondolkodni, hogy Amthor megfelelne-e.

Szemlézte: Kiss Dávid