Blog

Brexit: alkut ajánlanak a franciák a briteknek

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Királyság egy „speciális” kereskedelmi megállapodást köthet az Európai Unióval.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Királyság egy „speciális” kereskedelmi megállapodást köthet az Európai Unióval.

Macron a BBC-s Andrew Marrnak adott interjúban arra figyelmeztette Londont, hogy nem lehet teljes hozzáférésük az egységes piachoz a szabályok elfogadása nélkül. Ezzel megerősítette Brüsszel korábbi álláspontját − „no cherry picking” −, miszerint az egységes piachoz való hozzáféréshez fenn kell tartani az emberek szabad mozgását, a költségvetéshez való hozzájárulást, valamint az Európai Bíróság további működését az országban.

Az elnök szavai szerint az Egyesült Királyságnak „mélyebb kapcsolatai” lehetnek majd az EU-val, mint más országoknak. Norvégiát említette meg példaként. Macron szerint hiba volna a londoni City-t teljesen kiszakítani az Európai Unió pénzügyi rendszeréből. Ez azonban csak akkor előzhető meg, ha az Egyesült Királyság része marad az egységes piacnak − mondta Macron.

Továbbá kiemelte, hogy tiszteletben tartja a 2016-os népszavazást, de egy elhibázott lépésnek tartja, és meglátása szerint még nem késő visszafordítani a folyamatot.

Theresa May brit miniszterelnök a Bild német lapnak adott interjújában kizárta a második népszavazás gondolatát, hiszen az emberek már éltek a döntés jogával, amit a politikusoknak el kell fogadniuk. Emellett egy szabadkereskedelmi övezet kialakítása és egy szoros biztonsági együttműködés fenntartása mellett kötelezte el magát.

E szoros együttműködés jeleként a két ország vezetője megállapodást írt alá 44,5 millió font extra támogatásról, amit a britek a francia határvédelem megerősítésére szánnak, különös tekintettel a Csatornára.

A hír a BBC oldalán jelent meg.