Blog

Brexit: az új választások kiírása mellett tart ki Corbyn

Az angol Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn egy glasgowi találkozón, amelyet szegénység ellenes alapítványok szerveztek, új választások kiírását szorgalmazta.

Az angol Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn egy glasgowi találkozón, amelyet szegénység ellenes alapítványok szerveztek, új választások kiírását szorgalmazta.

A Munkáspárt vezetője a konzervatívok kritizálása mellett felhívta a figyelmet arra, hogy Skócia legnépesebb városában rohamosan nő azok száma, akik az alapvető élelmiszereket szociális intézményrendszerek keretein belül kell beszerezniük, valamint az átlagéletkor is jelentősen csökken a városban. „A konzervatívok megszorító intézkedéseit mindenki megszenvedi, ezért a britek nem várhatnak éveket a következő általános választásig, azt azonnal meg kell tartani” − nyilatkozta Corbyn.

Corbyn kifejezte támogatását az önkéntesek felé, valamint tűrhetetlennek nevezte, hogy a világ leggazdagabb országai nem tudnak megfelelő szociális hálót biztosítani állampolgáraik számára.

A Munkáspárt által idézett statisztikai adatok szerint a gyermekek egyharmada szegénységben él, valamint az átlagéletkor a férfiaknál 74, a nőknél 79 év a korábbi 77 és 81 éves átlaghoz képest Glasgow-ban.

Mivel a Theresa May elleni bizalmatlansági szavazás kudarcba fulladt, a parlamenti képviselők egyedüli esélye az előrehozott választásokra, ha kétharmados többséggel kezdeményezik azt. 

Minderre egy skót konzervatív szóvivő így reagált: „Az előző választások eredménye egyértelműen arra mutat, hogy a Skót Konzervatívok előnye lényegesen nagyobb a Munkáspárténál, tehát a jelenlegi kormány egyedüli reális alternatívája nem más, mint a skót konzervatívok”. 

Theresa May miniszterelnök dolgát nem könnyíti meg a Brexit-válság közepén felmerülő előrehozott választások lehetősége. Az Egyesült Királyság kormányának sorsa a Brexit-tárgyalások tükrében továbbra is bizonytalan marad.

Szemlézte: Artner Gábor Péter