2020.12.15.

Blog

Brexit: mi lesz az északír kereskedelemmel?

Brandon Lewis, Észak-Írország államtitkára elmondta, hogy a Brexit kapcsán átláthatóságra törekszenek az északír kereskedelem újraszabályozásának ügyében.

Az áruházaknak több hónapjuk lesz a Brexit átmeneti időszakának végeztével, hogy az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvben szereplő új szabályozási követelményekhez igazítsák eljárásaikat. A kiskereskedők korábban arra figyelmeztették a kormányt, hogy ellenkező esetben január 1-től az élelmiszer-ellátási lánc megszakadhat, valamint további ellenőrzések és papírmunka késleltethetné a Nagy-Britanniából történő szállítást.

„Véleményünk szerint ki kell terjeszteni a türelmi időszakot azokra a kiskereskedőkre és gyártókra, akik termékeiket Észak-Írországba szállítják, és azon dolgozunk, hogy minél hamarabb elérjük ennek az egyértelmű szabályozását” – nyilatkozta Brandon Lewis. Türelmi időszakként a változtatások bevezetésére pillanatnyilag három hónapot adnak, valamint a hűtött húskészítményekre hat hónapot kapnak a kereskedők.

Észak-Írország államtitkára szerint az Egyesült Királyság kormánya állandó és hosszú távú megoldást keres az EU-s partnerekkel. A BBC „Good Morning Ulster” című műsorában elmondta, hogy „ennek a türelmi időszaknak az a lényege, hogy teret adjon az együttműködés és a gyakorlatok elmélyítésére és kialakítására”. Továbbá bejelentette, hogy „Észak-Írország együtt fog működni az Európai Unióval annak bemutatására, hogy van mód biztosítani ezen termékek megfelelő áramlását, bízva abban, hogy az EU nem fog visszaélni a helyzettel. Meg szeretnénk nyugtatni Észak-Írország lakosságát, miszerint ezek a termékek továbbra is elérhetőek lesznek számukra”.

A kisebb észak-írországi független kereskedőket képviselő Retail NI kérvényezi, hogy sürgősen körvonalazzák, mely vállalkozásokra vonatkozik a türelmi időszak, és hogy a független kereskedőkre és nagykereskedőkre milyen kötelezettségeket fognak vonatkozni.

A megállapodás szerint Észak-Írország továbbra is az EU egységes árupiacán marad, így további ellenőrzések és tanúsítások lesznek szükségesek a Nagy-Britanniából a régióba importált állati eredetű termékeknél. Lényeges látni, hogy míg Észak-Írország az Egyesült Királyság vámterületén marad, a jegyzőkönyv értelmében a régiónak az EU vámszabályait kell majd alkalmaznia a kikötőkben. Ez azt jelenti, hogy a Nagy-Britanniából Észak-Írországba behozott árukra vámtarifát szabnának, ha azokat tovább szeretnék szállítani, bár a potenciálisan továbbszállításra szánt árukra vonatkozó vámok beszedésének követelménye egyelőre még vitatott.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Forrás