Blog

Brit önkormányzati választás: a UKIP alkonya?

Május 4-én tartják Anglia, Skócia és Wales településein az önkormányzati választásokat. A szavazással felmérhető lesz Jeremy Corbyn Munkáspártjának népszerűsége, és az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) jövője. A közvélemény-kutatások a Munkáspárt létszámbéli csökkenését,…

Május 4-én tartják Anglia, Skócia és Wales településein az önkormányzati választásokat. A szavazással felmérhető lesz Jeremy Corbyn Munkáspártjának népszerűsége, és az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) jövője. A közvélemény-kutatások a Munkáspárt létszámbéli csökkenését, valamint a konzervatívok és liberális demokraták arányának növekedését vetítik előre. Laura Hughes, a Telegraph újságírója viszi közelebb az olvasót a választások lehetséges végkimeneteléhez és a fennálló tendenciák megértéséhez.

Laura Hughes egy munkáspárti parlamenti képviselő, Tom Blenkinsop szavaival foglalja össze a párton belüli feszültséget és a párt vezetésének megreformálására irányuló kívánalmakat. Az időközi választások során ugyanis Blenkinsop szavazókerületében a konzervatív jelölt nyert. Véleménye szerint ez azért lehetett, mert a párt vezetője még mindig Jeremy Corbyn, és ez nem csak a Coulby Newham időközi választás eredményén érződik, hanem Nagy-Britannia összes szavazókerületében érezhető jelenség. Blenkinsop szerint egy kitűnő jelöltjük volt, és megérdemelte volna a választókerületi győzelmet. „Rengeteg aktivistánk volt kint, de sok helyi corbynista az ujját sem mozdította…A legtöbb embernek egyértelmű a helyzet, kivéve a Corbyn-kultusz elvakult hívőit” – tette hozzá a munkáspárti képviselő. A jövő hónapban megrendezésre kerülő önkormányzati választások Jeremy Corbyn népszerűségét fogják megmérni.

Diane Abbott, Jeremy Corbyn régmúltra visszanyúló politikai partnere szerint 18-20% közé tehető a Munkáspárt azon elnyert szavazatszáma, amelyet a párt Jeremy Corbyn nevének köszönhet. Abbott szerint teljesen valótlan az az állítás, miszerint a közvélemény-kutatások által előrejelzett gyengülő munkáspárti szavazóbázis oka maga az elnök személye lenne, és egy új vezető megválasztása helyrehozná a problémákat.

Az önkormányzati választások másik nagy kérdése a UKIP szereplésére irányul. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja jelöltjeinek drasztikus megcsappanása országszerte tapasztalható jelenség – véli Laura Hughes. Négy évvel ezelőtt Anglia-szerte a szavazókörzetek 73 %-ában tudott jelöltet indítani a párt. Az előrejelzések szerint májusban 48 %-ra csökken ez az arány. Ennél a Zöld Párt is több jelölttel fog rendelkezni, ők a választókerületek 53,9 %-ban fognak versengeni a győzelemért.

A UKIP körüli legutóbbi fejlemények Mark Reckless-hez köthetők, ugyanis bejelentette, hogy elhagyja Nigel Farage pártját és a konzervatívokhoz csatlakozik a Walesi Nemzetgyűlésben. Reckless csatlakozása a Konzervatív Párthoz komoly stratégiai változást jelent Walesben, ezáltal ugyanis megelőzik a Nemzetgyűlésben a Plaid Cymru pártot. A Konzervatív Párt tehát a legtöbb képviselővel bíró ellenzéki párt lett a Walesi Nemzetgyűlésben, a kormányzó Munkáspárttal szemben.

A májusban megrendezésre kerülő önkormányzati választásokon összesen 4851 képviselői helyről döntenek a britek.

Szemlézte: Pastrovics Martin