Blog

Brüsszel kontra Kelet-Európa

Brüsszel egyre tehetetlenebb a keleti tagállamokban egyre erősebb EU- és liberalizmus-kritikus erőkkel szemben – írja Zalán Eszter a Foreign Policy-ban.

Brüsszel egyre tehetetlenebb a keleti tagállamokban egyre erősebb EU- és liberalizmus-kritikus erőkkel szemben – írja Zalán Eszter a Foreign Policy-ban.

A Foreign Policy szerzője szerint az EU egyre inkább engedékenyebb a kelet-európai törekvésekkel szemben. A lengyel kormány intézkedései a Velencei Bizottság jelentése szerint veszélyeztetik a legfelsőbb bíróság függetlenségét. Az Európai Bizottság januárban indított vizsgálatot, miután több tízezren vonultak utcára a konzervatív kormány bírósági reformjai ellen. Az októberben hatalomra került Törvény és Igazság pártot egyebek mellett a sajtószabadság veszélyeztetéséért is érte kritika.

A szerző Lengyelország nyomán Magyarországot hozza fel példának az EU-n belüli hasonló konfliktusokra. Ugyan sok vita zajlott Brüsszel és a magyar kormányzat között, az EU-nak végső soron nem sikerült megakadályoznia Orbán döntéseit, és a Fidesz az országon belül sem ütközik komoly ellenállásba.

Zalán szerint a probléma gyökere az EU dilemmája: hogy valódi politikai unió szeretne lenni vagy pusztán gazdasági szövetség. Sergio Carrerát, a CEPS politikai elemzőjét idézi, aki szerint a kettő nem választható szét: „Az EU gazdasági és politikai unió. A kettő alapelveinek védelme kéz a kézben jár”. A csatlakozás előtt álló országoknak valóban meg kell felelniük az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak, melyek olyan alapértékek fenntartását jelölik ki, mint a demokrácia, az emberi jogok, a piacgazdaság vagy a jogállamiság. Hiányoznak azonban az eszközök, melyekkel kikényszeríthető a kritériumok betartása a csatlakozás után is és, a gazdasági vagy politikai unió kérdésének relativizálása miatt az is vitatott, hogy szükségesek-e.

A mostani helyzettel egyik oldal sem elégedett, de változtatni csak egységben lehetséges, amire Zalán egységes európai választási rendszer hiányában kevés esélyt lát. A tagállamok politikusai csak saját polgáraiknak tartoznak elszámolással, így nincs egyértelmű képviselője a közösnek nevezett európai értékeknek. Brüsszel egyelőre képes gyengíteni az illiberális tendenciákat, de megakadályozni már nem.

Daniel Corsano