Blog

Buchanan: Nem Oroszország a rivális, hanem Kína

Az amerikai konzervatívok veterán véleményvezére szerint Oroszország helyett Kínával szemben kellene Amerikának rivalizálni.

Az amerikai konzervatívok veterán véleményvezére szerint Oroszország helyett Kínával szemben kellene Amerikának rivalizálni.

Patrick J. Buchanan a CNS News oldalán megjelent véleménycikkében az Ukrajna körüli feszültségekről fejti ki véleményét. Szerinte a tény az, hogy nincs és soha nem is volt az Egyesült Államoknak olyan életbevágó érdeke Ukrajna kapcsán, hogy még az Oroszországgal folytatott háborút is riszkírozza.

Emlékeztet: az USA az ukrajnai éhezés, az 1956-os magyar forradalom, a berlini fal építése vagy az 1968-as prágai tavasz idején sem avatkozott be az oroszokkal szemben. Buchanan úgy látja: Biden helyesen cselekedett, amikor kizárta a katonai válaszcsapás lehetőségét egy Ukrajna elleni orosz támadás esetén.

Szerinte ugyanakkor azt is ki kellene jelentenie az amerikai elnöknek, hogy Ukrajna NATO-tagsága is kizárt.

Az amerikai jobboldali szerző kifejti: Oroszország történelmi gyökerei az orosz, az ukrán és a belarusz területeken alakultak ki, ám ma Ukrajna elszakadt Oroszországtól és Nyugat felé mozdulna, Belaruszban pedig Lukasenka egyre inkább a múlt emberévé válik.

Buchanan szerint Putyin valójában egy visszaszoruló Oroszország élén áll, s az idő nincs sem Oroszország, sem Putyin oldalán.

Az orosz elnök fő szövetségese, Kína tízszer akkora népességgel és tízszer akkora gazdasággal rendelkezik, mint Oroszország, ráadásul ősi ellentétek is vannak a két ország között a Távol-Keleten.

Patrick J. Buchanan leszögezi: Amerika nagy kihívása a 21. században nem Oroszország - sőt, Oroszországnak az USA és a Nyugat oldalán kellene állnia a kommunista Kína elleni küzdelemben. Ezért az ukrán válság kapcsán az USA-nak azon kellene dolgoznia, hogy a háborút elkerüljék, és ezzel az ellenfél is vissza tudjon vonulni - és akkor az idő újra a Nyugatnak dolgozhat majd - Oroszországgal az oldalán.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!