Blog

Büntetésekkel üldözi a vírus-szabotőröket Kanada

A québeci kormány ezerdolláros büntetésekkel szigorít tovább a koronavírus-járvány elleni harcban.

A québeci kormány ezerdolláros büntetésekkel szigorít tovább a koronavírus-járvány elleni harcban.

A rendőrség hasonló módon róhat majd ki helyszíni bírságot a vörös zónákban összejövetelt tartó állampolgárokra, mint azt gyorshajtások esetén teszi – számol be róla a National Post kanadai hírportál. Egy barátokkal megrendezett házibuli akár 1000 kanadai dollár (körülbelül 230 ezer forint) büntetést vonhat maga után – részletezik.

François Legault kormánya a kemény döntést azzal indokolta, hogy az állampolgárok kisebbségének felelőtlensége nem veszélyeztetheti a többség életének biztonságát. Az intézkedések csütörtök éjféltől nyernek hatályt és legalább 28 napig kitartanak – közölte a québeci kormányfő a világjárvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a döntésen életek múlhatnak, és nem szórakozásból hozták meg őket e kritikus helyzetben. Legault összehasonlításképp a KRESZ szabályaira hivatkozott, mondván a tartomány lakói egy piros lámpán áthajtó sofőr kemény megbüntetését is joggal várják el, hiszen az ilyen cselekedet veszélybe sodorhatja az életüket.

A rendőrség állománya mostantól távkapcsolati úton kérhet bírói engedélyt a közbelépésre, ha egy renitens személy nem hajlandó együttműködni és ajtót nyitni. A büntetés mértéke az adminisztratív költségeket beleszámolva meghaladhatja akár az 1500 kanadai dollárt (körülbelül 350 ezer forint) is.

„Ha valaki vendéget hív át magához, azzal megszegi a törvényt” – szögezi le a tartomány miniszterelnöke. A kételyeket eloszlatva hozzátette, hogy nem lesz szó semmiféle boszorkányüldözésről, a hatóságok csak indíték birtokában fognak cselekedni. Mint arról a szerző beszámol, tavasszal a vendégek fogadása a kerthelyiségben még engedélyezve volt, erre azonban az új rendelet már nem ad lehetőséget. Fennáll viszont néhány kivételes eset: az egyedül lakók fogadhatnak egy vendéget, továbbá bárki fogadhat gondozót, bébiszittert és szerelőt – hívja fel rá a figyelmet a lap.

Értesülések szerint az 1000 dolláros bírság azokra is kiszabható lesz, akik megtagadják a maszk viselését az olyan tüntetéseken, ahol lehetetlen a védőtávolság tartása. Ennek gyakorlati megvalósításához jó felmérőnek ígérkezik a hétvégére tervezett maszkellenes demonstrációsorozat – véli a szerző. Már a sajtótájékoztató végéhez érve nagyjából száz maszktagadó fejezte ki dühét a Nemzetgyűlés épülete előtt – derül ki egy jelentésből. A régiók közötti utazást szintén erősen ellenzi a kormány, de egyelőre nem terveznek tilalmat vagy egyéb akadályokat. Utazás esetén viszont még akkor is tilos megállni és enni egy helyi étteremben, ha a meglátogatott régió szintén legalább narancssárga jelzésű.

„Ami tilos a vörös zónákban, az tilos az enyhébb besorolású területeken is annak, aki vörös zónából érkezik” – hangsúlyozta a kormányfő. A legnagyobb meglepetés azonban a szabadtéri összejövetelek szinte teljes betiltása volt olyan helyeken, mint például a parkok. Sok ember számára ezek voltak az utolsó üdítő helyek a négy fal börtönéből kitörve – mutat rá a portál. Az egy háztartásban élők továbbra is kimozdulhatnak közösen azzal a feltétellel, hogy tartják a kétméteres távolságot más, hozzájuk hasonló „buboréktól”.

Hétfőn Legault ingerültségét fejezte ki, miután hétvégén fotókat látott fiatalokról, akik nem tartották be az egészségügyi előírásokat a népszerű hegyi tam-tam rendezvényen. Ezt az eseményt innentől fogva illegálisnak tekintik – hívja fel rá a figyelmet a szerző. A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy a helyzet idáig fajult, majd nyomatékosította, hogy „az emberek, akikhez idáig nem jutott el a kormány figyelmeztetése, most végre világos üzenetet kapnak”.

Csütörtökön a kormány további lépéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a vörös zónás korlátozások által érintett bárok, éttermek és kulturális szervezetek nehézségeit. Legault és Pierre Fitzgibbon gazdaságfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tűzött ki egy segélyprogram bemutatására – értesült róla a National Post. Szerdán Fitzgibbon közölte, hogy a vörös zónákban 12-13 ezer vállalkozást érintenek az új szabályok. Egyelőre nem tudni pontosan hány embert bocsátanak majd el, de a szám minden bizonnyal ezres nagyságrendű lesz.

Szemlézte: Irlanda Balázs