Blog

Csődött mondott Venezuela „21. századi szocializmusa”

Venezuela a teljes csőd felé tart – írja Moises Naím és Francisco Toro az Atlantic-nak. Néhány történeten keresztül mutatják be, hogyan juttatta a teljes csődbe a világ legnagyobb olajkészletét birtokló, gyorsan fejlődő demokráciát Hugo Chavez és utódja, a mostani elnök…

Venezuela a teljes csőd felé tart – írja Moises Naím és Francisco Toro az Atlantic-nak. Néhány történeten keresztül mutatják be, hogyan juttatta a teljes csődbe a világ legnagyobb olajkészletét birtokló, gyorsan fejlődő demokráciát Hugo Chavez és utódja, a mostani elnök Nicolás Maduro „21. századi szocializmusa”.

Az egyik történet egy vállalkozó ismerősüké, akit árulással vádolnak − a gyárának WC-papír ellátása miatt. A biztonsága érdekében nem megnevezett vállalkozó kálváriája körülbelül egy éve kezdődött, amikor a kormány támogatását élvező szakszervezet elkezdte követelni, hogy, korábbi megállapodásuk egy kitétele szerint a gyár mellékhelységei mindig legyenek feltöltve WC-papírral. Ekkorra azonban már olyan mértéket öltött a válság, hogy a legalapvetőbb cikkeket sem lehetett beszerezni. Amikor a vállalkozónak mégis sikerült WC-papírt szereznie, az alkalmazottak lopták el azokat, hiszen a családjaiknak is szükségük volt rá.

Mivel a kormány elkobozta volna a cégét és a gyárát, ha nem tartja be a megállapodást, kénytelen volt a feketepiachoz fordulni, ahol, bár jóval drágábban, de sikerült több hónapra elegendő készletet vásárolnia. Ám ez sem oldotta meg a problémát: a szállítmánnyal együtt megérkezett a titkosrendőrség, hogy cége néhány vezetőségi tagjával együtt bíróság elé állítsa, mint az USA által pénzelt, Maduro kormánya elleni gazdasági összeesküvés résztvevőjét.

Bár az olajból rengeteg bevétele származott Maduro kormányzatának, ezt mind el is vitte a korrupció, az átgondolatlan gazdaságpolitika és az elnök népszerűségét visszaállítani hivatott felelőtlen pénzosztás. Az utóbbi több száz százalékos inflációhoz vezetett, amire a kormány a lehető legkárosabb módon reagált: megszabta az árakat. A boltok teljesen kiürültek, a feketepiac és a bűnözés pedig virágzásnak indult.

Az ország néhány év alatt fejlődő gazdaságból háborús állapotokig jutott: napokig tartó áramszünetek és hiányok minden elképzelhető szükségletből − életmentő gyógyszereket is beleértve , rekordokat döntő bűnözési és halálozási ráta. Ráadásul most Dél-Amerika egyik legsúlyosabb Zika-járványával is meg kell küzdenie a venezuelaiaknak, miközben a trópusi betegségek helyi intézetébe 11-szer törtek be 2016 első két hónapjában. Maduro kormányának tehetetlenségét pedig jól példázza, hogy az áramszünetre reagálva két napra csökkentette a közalkalmazottak munkahetét a spórolás érdekében.

Az, ami Venezuelában történik, jól mutatja az egész világon és Európában előretörő jogtipró populizmus veszélyeit. Naím és Toro vállalkozó ismerősének rövid alkudozás után sikerült néhány tízezer dollárnyi kenőpénzzel megoldania az ügyet, de semmi sem garantálja, hogy a rezsim pénzéhsége legközelebb is erősebb lesz a hatalomvágyánál. A válság megoldására pedig Maduro kormánya nem tűnik sem képesnek, sem hajlandónak.

Szemlézte: Daniel Corsano