Blog

„Döntetlennel” ért véget a brit helyhatósági választás

Május 3-án részleges helyhatósági választásokat tartottak Angliában, mely során Londonnal együtt 140 városi tanács több mint négyezer képviselői helyéről szavazhattak a brit választók.

Május 3-án részleges helyhatósági választásokat tartottak Angliában, mely során Londonnal együtt 140 városi tanács több mint négyezer képviselői helyéről szavazhattak a brit választók.

A hivatalossá vált eredményeket összesítve a választás a Konzervatív Párt és a Munkáspárt „döntetlenjével” ért véget – írja a BBC.

Az összesített szavazatszámok alapján a Theresa May vezette Konzervatív Párt és a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt fej-fej mellett végzett: mindkét párt 35 százalék körüli eredménnyel zárta a választást. Az abszolút képviselői mandátumszámokat figyelembe véve a Labour 2350, a Toryk 1332, a liberális demokraták 536, a zöldek 59, az UKIP pedig 3 tanácsi képviselői helyet szerzett, míg 144 helyen más, kisebb pártok jelöltjei vagy független jelöltek osztoznak.

A Guardian összegzése szerint a Brexit-kampányban jelentős szerepet vállaló UKIP helyhatósági szinten gyakorlatilag jelentéktelenné vált: 126 képviselői helyéből mindössze hármat tudott megtartani. A párt meggyengülése annak köszönhető, hogy a Brexit-párti radikális és/vagy jobboldali szavazók döntő többsége helyi szinten átszavazott a konzervatívok jelöltjeire.

A baloldali Munkáspárt korlátozott sikereket ért el, és még nem rendelkezik azzal a támogatottsággal, amelyre egy kormányváltó erőnek szüksége lenne, emellett pedig Londonban is meggyengült.

A Konzervatív Pártnak ugyan sikerült begyűjtenie a csalódott UKIP-választók szavazatait, de összességében még így sem tudták jelentősen növelni a szavazataik számát. Konzervatív politikusok szerint a választási eredmény a Brexit politikai támogatottságát is igazolja.

A Brexit mentén történő szavazás azonban nemcsak a konzervatívokat erősítette: a liberális demokraták helyi szinten jelentős mértékű növekedést értek el, mandátumarányosan a liberálisok növelték leginkább a támogatottságukat – többek között olyan kerületekben, ahol a választók 2016-ban nemmel szavaztak az ország az EU-ból való kilépésére. A helyi választásokon az összesített szavazatszámok arányában a zöldek a negyedik helyen végeztek.

Szemlézte: Istrate Dominik