Blog

Egy éve volt a christchurch-i mészárlás

Bár a koronavírus miatt elmaradt a hivatalos megemlékezés, Új-Zéland miniszterelnöke hosszas sajtótájékoztatóban számolt be kormányának egy év alatt tett lépéseiről – tudósít a Spectrum News.

Bár a koronavírus miatt elmaradt a hivatalos megemlékezés, Új-Zéland miniszterelnöke hosszas sajtótájékoztatóban számolt be kormányának egy év alatt tett lépéseiről – tudósít a Spectrum News.

Az „Új-Zéland legsötétebb napjaként” is emlegetett 2019. március 15-e első évfordulójához érkezett a csendes-óceáni állam, azonban a kormány által tervezett nagyszabású megemlékezést a járvány miatt le kellett fújni. A kormány csak egy nappal az esemény előtt döntött így, mivel az ország eddig relatív kevés, csupán hat megbetegedést regisztrált.

Egy éve ilyenkor Brenton Tarrant, egy ausztrál származású terrorista tüzet nyitott az új-zélandi város, Christchurch egyik mecsetében, majd áthajtott egy másikba és ott is lövöldözni kezdett, mielőtt a hatóságoknak sikerült elfogniuk. A támadás összesen 51 emberéletet követelt, míg 49-en megsebesültek. A 29 éves elkövető végső tárgyalására idén júniusban kerül majd sor.

Jacinda Ardern miniszterelnök a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatójában számolt be a kormányának a merényletet követő egy évben tett lépéseiről. Legfontosabb intézkedésnek a fegyver-korlátozást tartotta, amely keretein belül illegálissá vált a legtöbb félautomata karabély, és a kormány visszavásárlási programjának köszönhetően már több, mint 60 ezer ebbe a kategóriába tartozó fegyvert tudtak sikeresen visszavonni.

Ardern szerint a merénylet másik nagy tanulsága, hogy nem szabad engedni, hogy a terroristák megoszthassák tetteiket a világhálón, mint ahogy Tarrant tette, kamerával a fején, élő adásban. Válaszként a kormány összehívta az ország legjobb informatikai cégeit, amelyek közös munkával kidolgozták a Christchurch Call nevű digitális válasz-protokollt, nemcsak jövőbeli esetek felismerésére és megakadályozására, hanem korábbi hasonló videók automatikus szűrésére is.

Az egész országot érintő politikai döntések után Ardern rátért az áldozatokkal kapcsolatos lépésekre is. Az új-zélandi kormány a merényletet követő hónapokban rengeteg különféle módon segítette az életben maradt áldozatokat és hozzátartozóikat. A családok máig jövedelem-kiegészítést kapnak, ha a támadásban elvesztettek valakit, és ha rászorulnak, a kormány lakhatást is biztosít nekik. Ezen kívül teljeskörű egészségügyi biztosítást, pszichológiai ellátást és pénzbeli támogatást kaptak specifikusan angol nyelvtanulásra vagy sofőriskolára.

A kormány a tágabb muszlim közösségre is gondolt, 17 millió dollárral növelve meg a Canterbury körzet egészségügyi központjának költségvetését, specifikusan a muszlimokat segítő kedvezményekre és programokra, emellett 5 és fél millió dollárral járult hozzá a mecsetek és muszlim imaházak megfelelő védelmi körülményeinek kialakításához.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy év alatt sok javulást látott a kisebbségeket érintő problémák terén, de emberileg még mindig van hova fejlődni. „Számunkra továbbra is fennáll az a kihívás, hogy mindennapi cselekedeteinkben – és minden alkalommal amikor találkozunk velük – egy nemzetként lépjünk fel az erőszak, a zaklatás, a rasszizmus és a diszkrimináció ellen” – fogalmazott beszédében.

Szemlézte: Orbán Tamás