Blog

Egy Le Pen segítheti a győzelemre Zemmourt

Jonathan Miller a Spectator hasábjain értekezik arról, hogy a francia elnökválasztáson vajon melyik oldalra áll majd Marion Maréchal, a jobboldali Marine Le Pen unokahúga. Vajon saját családját támogatja, vagy a feltörekvő író, Eric Zemmour mellé áll?

Jonathan Miller a Spectator hasábjain értekezik arról, hogy a francia elnökválasztáson vajon melyik oldalra áll majd Marion Maréchal, a jobboldali Marine Le Pen unokahúga. Vajon saját családját támogatja, vagy a feltörekvő író, Eric Zemmour mellé áll?

A francia elnökválasztással kapcsolatban több cikket is közöltünk már: az egyikben Zemmour indulását vizsgáltuk meg, míg a másikban a jobbközép Republikánusok jelöltjének, a „szoknyás Macron” -nak a győzelmi esélyeit néztük meg.

Mielőtt azonban belekezdenénk, tisztázzuk kiről is van szó. Marion Maréchal 2012-ben azzal került be a francia köztudatba, hogy 21 évesen megválasztották az ország történetének legfiatalabb képviselőjévé, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés színeiben. Sokan akkor nagy jövőt jósoltak a fiatal politikusnőnek, hisz megnyerő modora volt, és képes volt a konszenzusra más pártokkal. Emiatt az elfogadottsága igen jelentős volt mind a bal, mind a jobb oldalon.

Nagynénjével azonban sohasem volt felhőtlen a viszonya, egyesek szerint azért, mert Marine benne látta a legnagyobb kihívóját.

Egyes források szerint az említett személyek nem is igazán beszélnek egymással. Le Pen például még Maréchal esküvőjére sem volt hajlandó elmenni (Maréchal azóta újra házasodott, s a friss férje nem más, mint az olasz Liga egyik EP képviselője, Marco Zanni).

2017-ben Macron győzelmével és Le Pen vereségével azonban csalódottan távozott a politikai világából Maréchal. Legalábbis a reflektorfényből. Azóta ugyanis egy nemzetközivé kinövő háttérintézményt, az ISSEP-et (Institute Social Studies Économiques & Politiques - Társadalmi, Gazdasági és Politikai Tanulmányok Intézete ) menedzseli. A lyon-i székhelyű intézetnek azóta már Madridban is van kirendeltsége, valamint közös kurzusokat tart szentpétervári és bejrúti egyetemekkel is.

2017-es visszavonulása után 2019-ben lépett ismét a reflektorfénybe, amikor is éppen Eric Zemmour-al közösen tette le amellett a voksát, hogy egyesíteni kell a széttagolódott francia konzervatív jobboldalt. Zemmour kampánystábjában pedig sokan most abban reménykednek, hogy az egykori képviselő nyíltan is jelöltjük mellé áll.

Egy ilyen lépéssel mindenképp erősödne Zemmour tábora, hisz Márechal könnyen megszólíthatja a Le Pen-ben csalódott szavazók tömegeit.

Egyesek szerint egy ilyen lépéssel garantálni lehetne Zemmour részvételét a második fordulóban, hisz Maréchal-nak óriási tisztelete van a jobboldalon (is). A fiatal politikusnő - ha nem is a király, de a királycsináló szerepébe kerülhet. Maga a jelölt szerint is Maréchal lehet a kulcs a sikeréhez.

lepen_belso.jpg
A hozzá közeli források szerint Maréchal tudja, hogy a jobboldalnak mindenképp egy jelöltet kellene, hogy felmutasson, hogy legyen esélye Macron ellen.

Zemmour és Le Pen jelenleg csak egymást gyengítik, hisz ugyanazért a szavazóbázisért versengenek.

A cikk megjegyzi, hogy nem Maréchal lenne Zemmour első „nagy igazolása”. Néhány napja ugyanis a Republikánusok egyik volt elnökhelyettese, Guillaume Peltier sorakozott föl Zemmour mögött mondván, hogy nem bízik pártja elnökjelöltjében, s Zemmour az „egyetlen igazi jelölt”.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!