Blog

Egy új Írország?

Több mint ezer ember írta alá az ír miniszterelnöknek elküldött petíciót, melyben a sziget alkotmányos jövőjéről kívánnak párbeszédet nyitni – írja Freya McClements az Irish Times oldalán.

Több mint ezer ember írta alá az ír miniszterelnöknek elküldött petíciót, melyben a sziget alkotmányos jövőjéről kívánnak párbeszédet nyitni – írja Freya McClements az Irish Times oldalán.

A kérelmet az Írország Jövője nevű csoport fogalmazta, ugyanaz a közösség, amely „A Brexiten túl: Írország jövője” konferenciát is szervezte Belfastban ez év januárjában. Az akkori konferencia is több, mint 1500 látogatóval büszkélkedhetett.

A levél aláírói között elsősorban a polgári közösség tagjai vannak, azonban sok ír híresség is csatlakozott a megmozduláshoz, többek közt a színész Adrian Dunbar, a közgazdász David McWilliams, James McClean futballista és Michael Conlan bokszoló is. Az aláírók kétharmada az Ír Köztársaságból való, egyharmaduk pedig Észak-Írországból, továbbá sokan csatlakoztak a kanadai, illetve az amerikai ír diaszpórákból is.

A levelet elsősorban a demokratikus párbeszédre való igény motiválta. A szervezők szerint a Brexit és az ennek kapcsán felmerülő ír újraegyesülés kérdése elmozdította az erőegyensúlyt az ír szigeten, így fel kell készülni a jövőbeni tárgyalásokra.

„Az ír kormánynak kötelessége garantálni, hogy az írek demokratikus kívánságai és jogai ne sérüljenek, valamint hogy tiszteletben tartsák őket, attól függetlenül, hogy hol élnek a szigeten” – olvashatjuk a levélben.

„Nyissunk párbeszédet arról, hogy ezt miként lehet megvalósítani. Szeretnénk, ha elkezdené ezt a folyamatot, a Nagypénteki [belfasti] egyezményben foglalt demokratikus változás alapelvei alapján. Kezdjen el még most előre tervezni” – folytatja az írás.

A levél még kiemeli, hogy ha csak az észak-ír viszonylatot nézzük, akkor ott a maradáspártiak vannak többségben. Mindemellett megemlíti azt is, hogy az unionistáknál máris párbeszéd indult a sziget jövőjében betöltött szerepükkel kapcsolatban, amelyet a levél írói örömmel vesznek.

A kérelem továbbá szorgalmazza egy Polgári Gyülekezet felállítását, amely platformul szolgálhatna az észak- és dél-írek közötti párbeszéd számára, és ahol meg tudnák vitatni esetenként eltérő nézőpontjaikat.

A csoport már korábban is írt az ír miniszterelnöknek. Először 2017 decemberében, amikor Varadkart arra kérték, adjon hangot a Brexit körüli aggodalmaiknak, és annak, hogy az észak-ír parlament összeomlásával az ír lakosság demokratikus, hatalommegosztásra épülő jogai csorbultak. Azt a levelet több, mint 2000 polgári értékrendet valló ember írta alá.

Az Írország Jövőjének szóvivője, Niall Murphy elmondta, hogy szerintük az Írország egységéről történő szavazásnak „nem ma, nem holnap, nem ez évben, és nem is jövő évben kellene történnie”. Úgy folytatta, egészen addig nem indíthatnának szavazást, „amíg meg nem történik a gazdasági modellezés, valamint amíg nem volt egy kölcsönös, mindkét felet magába foglaló párbeszéd arról, hogy miként is nézne ki egy új Írország”.

Murphy egy párbeszéd során még elmondta, hogy egy potenciális határszavazás eredményeinek érvényesítése csak a britpárti Unionista Párt megfelelő bevonásával volna lehetséges.

Szemlézte: Faragó Bence