Blog

Egyelőre folytatódik Trump felelősségre vonási eljárása

Az amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) során a washingtoni szövetségi Képviselőház felküldte a kérdést a szenátus elé, amely egy alkotmányügyi tárgyalást követően dönt majd a felelősségre vonásról, azaz Trump hivatalos elmozdításáról – valószínűleg teljes…

Az amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) során a washingtoni szövetségi Képviselőház felküldte a kérdést a szenátus elé, amely egy alkotmányügyi tárgyalást követően dönt majd a felelősségre vonásról, azaz Trump hivatalos elmozdításáról – valószínűleg teljes egészében elutasítva azt, lezárva az ügyet.

A szenátus republikánus többségű, és ha továbbra is mindenki a színei szerint szavaz, akkor Trump biztonságban lesz. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője szerint a felelősségre vonásnak továbbra is „zéró esélye”.

A tárgyalás ettől még lefolyhat. A vádpontok szerint Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta a kongresszust a munkájában. Az eljárás központjában az amerikai elnök és Vologyimir Zelenszkij közt lezajlott júliusi telefonbeszélgetés áll, amiben Trump felkérte ukrán kollégáját, hogy indítson korrupció elleni kivizsgálást egyik politikai ellenfele, Joe Biden és fia, Hunter ukrajnai üzleti ügyeiben. Legalábbis ez hangzott el a demokraták szerint, a republikánusok viszont másképp értelmezik ugyanazt a hangfelvételt.

Trump szerint az egész folyamat csak egy demokrata „átverés”. Ennek ellenére nem zavarná, ha szenátusi tárgyalásba torkollana az eljárás. „Nem bánom, ha hosszúra nyúlik a folyamat, mert szeretném megtudni, ki volt az a csaló, aki kiszivárogtatta a telefonbeszélgetést” – fogalmazott az elnök, utalva a botrányt elindító, máig anonim fehér házi dolgozóra.

A szenátusi tárgyalásra január folyamán kerülhet sor.

Szemlézte: Orbán Tamás