Blog

Egykori brit kormányfők a Brexit ellen

A kevesebb mint egy hónap múlva tartandó brit népszavazás a szigetország Európai Unióból való kilépéséről a hajrához érkezett. Az eddig meghatározó gazdasági és politikai érvek és ellenérvek mellett már a brit állampolgárok jogai is előtérbe kerülnek, valamint volt…

A kevesebb mint egy hónap múlva tartandó brit népszavazás a szigetország Európai Unióból való kilépéséről a hajrához érkezett. Az eddig meghatározó gazdasági és politikai érvek és ellenérvek mellett már a brit állampolgárok jogai is előtérbe kerülnek, valamint volt miniszterelnökök is bekapcsolódtak a kampányba.

„Bizonytalan jogok”

David Cameron brit miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, az EU-ban élő brit állampolgárok elveszíthetik jogaik egy részét, amennyiben a június 23-án tartandó népszavazáson a kilépésre szavaznak többen. A kormányfő szerint nincsen semmilyen garancia arra vonatkozóan, hogy a nem Nagy-Britanniában élő britek megtarthatják a tulajdonláshoz, valamint az egészségügyi ellátáshoz való jogaikat. Hozzátette, a Brexit eredményeképpen uniós munkavállalók milliói félnek attól, hogy megvonják tőlük az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk jogát.

Cameron kiemelte, hogy ezek a jogosultságok „biztosítottak, ha maradunk, és bizonytalanok, ha kilépünk”. Vélekedése szerint a brit állampolgároknak vízumdíjat kell fizetniük, amennyiben az Unióban szándékoznak tartózkodni vagy oda szeretnének utazni. Azonban a kilépést pártolók azzal érvelnek, hogy a nemzetközi egyezmények miatt az EU-ban maradó brit állampolgárok nem veszítik el a fent említett jogosultságaikat.

Brexit-ellenes volt miniszterelnökök

Tony Blair volt munkáspárti vezető és miniszterelnök egy keddi rendezvényen azt követően érvelt a kilépés ellen, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetője, Jeremy Corbyn nem tanúsított kellő határozottságot, elszántságot az EU-tagság mellett (ami nem meglepő, hiszen Corbyn ismert euroszkepticizmusáról). Blair támogatja a jelenlegi kormányfőt, részben a legutóbbi, Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns szélsőséges bevándorlóellenes megnyilvánulásait kritizáló nézetei miatt. A volt miniszterelnök úgy látja, különösen szükséges lenne a Munkáspárt támogatói közül a dolgozó osztályának a támogatását megszerezni, és ezzel többségbe kerülni a kilépést pártolókkal szemben.

Blair szerint akik a kilépést támogatják, részben protekcionisták, részben pedig a szociális támogatások miatt aggódnak, ezért szeretnének kilépni az Unióból. Kiemelte, hogy a maradás mellett pártolók „nagyon erős, hatásos kampányt folytatnak, a fontos dolgokra koncentrálva”. Hozzátette, a következő hetekben részt vesz a kampányban, hiszen „a volt miniszterelnököknek is van szerepük”.

Az Európai Parlamentben elmondott beszédében Gordon Brown volt brit kormányfő azt mondta, az egységes piacból származó gazdasági előnyök, a klímaváltozással kapcsolatos együttműködés, valamint az adóparadicsomok megszüntetésére irányuló közös erőfeszítések azok, amelyeknek a Munkáspárt szavazóit meg kell győznie az EU-ban való maradásról. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a globalizációtól való félelem által előidézett xenofób nézetek felerősödésének veszélyeire. Mint kifejtette, az Egyesült Királyságnak több és jobb lehetőségei vannak, amennyiben az Unióban marad.

Brown szerint a Brexit leszavazása, és ezzel egyidejűleg az európai integrációban való maradás csak megerősítené Nagy-Britannia pozícióját, hogy Európa jövőjét alakítsa. Erre továbbá lehetőséget adhat a 2017 júliusától fél évig tartó brit Európai Tanács-elnökség is. Úgy fogalmazott: „vezetnünk kellene Európát, nem elhagynunk”.

Szemlézte: Árpási Botond