Blog

Egyre aggasztóbb az illegális migrációs helyzet Európában

Illegális bevándorlók tömkelege menekült át az Egyesült Királyságból Írországba, London ugyanis Ruandába telepíti a területén illegálisan tartózkodó bevándorlókat. A brit bevándorlási hatóságok már el is kezdték őrizetbe venni az illegálisan az Egyesült Királyságba érkezett menedékkérőket. A londoni…

Illegális bevándorlók tömkelege menekült át az Egyesült Királyságból Írországba, London ugyanis Ruandába telepíti a területén illegálisan tartózkodó bevándorlókat. A brit bevándorlási hatóságok már el is kezdték őrizetbe venni az illegálisan az Egyesült Királyságba érkezett menedékkérőket. A londoni belügyminisztérium szerint az akció kulcsfontosságú eleme annak a tervnek, amelynek alapján elindulhatnak a repülőjáratok a közép-afrikai országba.

A brit kormány nemrég fogadta el azt a sokat bírált törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az illegális migránsokat Ruandába toloncolják. A kitelepítéstől tartó migránsok napok alatt ezrével szöktek át Írországba. Az ilyen esetekre fenntartott sürgősségi szállások annyira telítettek, hogy több tucatnyian közülük az utcákon felállított sátrakban alszanak. Az eset miatt London és Dublin viszonya éles fordulatot vett. 

Az átszökött menekülteket az ír kormány visszaküldené az Egyesült Királyságba, ahol a brit bevándorlási hatóságok már el is kezdték őrizetbe azokat, akiket Ruandába telepítenének át.

Rishi Sunak úgy fogalmazott, ez az egyetlen módja az illegális migráció megoldásának. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke hozzátette: a program olyan illegális migránsoknak szól, akiknek a bevándorlási kérelmét elutasították. Ez lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságban bevándorlási státusszal nem rendelkező embereket egy biztonságos harmadik országba helyezzék át, ahol támogatást kapnak életük újjáépítéséhez. Rishi Sunak kormánya júliusra tervezi a kitoloncolások megkezdését. Előzetes információk alapján az Egyesült Királyság idén közel 6000 migránst szállítana Ruandába.

Közben egyre több Európai Uniós országban is súlyos gondokat okoz a migránsáradat.

Az illegálisan ideérkezők nem tartják be az uniós szabályokat, eltérő kultúrájuk miatt nem tudnak, sokan nem is akarnak beilleszkedni Európába. Egyre nő a bűnözés, a terrorveszély, párhuzamos társadalmak alakulnak ki. A problémáról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég egy vitán azt mondta: az európaiaknak kell dönteniük arról, hogy ki és milyen körülmények között jöhet be az unió területére.

Magyarország hosszú évek óta ezen az állásponton van. Akkor azonban, amikor Orbán Viktor mondta ezeket a mondatokat, idegengyűlölőnek titulálták. A Politico azt írta, Ursula von der Leyen ezzel a nyilatkozatával szavazatokat akar szerezni, hogy bebiztosíthassa második ciklusát az unió legnagyobb hatalommal bíró állásában.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon