Blog

Elakadóban a Brexit-tárgyalások

Donald Tusk európai tanácsi elnök komoly előrelépéseket vár Theresa May brit kormányfőtől. Ha ez a december 14-i EU-csúcsig nem történik meg, akkor gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a Brexit-tárgyalások még ebben az évben tovább lépjenek – írja a BBC.

Donald Tusk európai tanácsi elnök komoly előrelépéseket vár Theresa May brit kormányfőtől. Ha ez a december 14-i EU-csúcsig nem történik meg, akkor gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a Brexit-tárgyalások még ebben az évben tovább lépjenek – írja a BBC.

A megbeszélések a britek által kilépéskor fizetendő összeg, a polgárok jogai és Írország történelmi okokból különleges helyzete körül rekedtek meg. Mind Donald Tusk, mind az EU Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier szerint komoly előrelépésekre van szükség ahhoz, hogy a tárgyalások második szakaszába lépésének bármiféle esélye legyen a már említett EU-csúcson. Ebben a második szakaszban dől várhatóan el az EU és az Egyesült Királyság közti kereskedelmi és egyéb gazdasági kapcsolatok sorsa.

„Készek vagyunk már decemberben a második szakaszba lépni, de ehhez komolyabb előrelépések kellenek az Egyesült Királyság részéről” – mondta Tusk.

Tusk és May egy göteborgi konferencián vettek részt, ahol természetesen egy Brexittel kapcsolatos megbeszélés sem maradhatott ki. A brit miniszterelnök az eseményről való távozás előtt nyilatkozott, szerinte a második szakaszba lépéshez elegendő előrelépés történt a már említett három témát érintő első szakaszban. Tagadta, hogy a tárgyalások zátonyra futottak és ismételten hangoztatta, hogy a második szakasz minél előbbi megkezdése számára is prioritás.

A britek által kilépéskor az asztalon hagyni tervezett összegről csak annyit tudni, hogy a britek a kilépés után is teljesítik a meglévő fizetési kötelezettségeiket, így a 2020-ig tartó költségvetési időszakban egyik tagország sem jár rosszul. Az EU-tagállamok vezetői természetesen ennél konkrétabbat várnak, a svéd miniszterelnök szerint a brit kormánynak „tisztáznia kell, mit értenek a pénzügyi felelősségük alatt”.

A maradó 27 EU-tagállam álláspontja, amely szerint a tárgyalások nem léphetnek tovább, amíg ez az összeg nincs letisztázva, Emmanuel Macron francia elnök szerint változatlan maradt. Leo Varadkar ír miniszterelnök kötelező érvényű ígéreteket várt arra, hogy nem lesz fizikai határellenőrzés az Ír-sziget két fele (Észak-Írország és a „Köztársaság”) között, de nem köti ehhez a tárgyalások folytatásának elfogadását, amelyhez mind a 27 ország beleegyezésére szükség van. Az ír miniszterelnök hozzátette: „Mindannyiunk érdekében állna már decemberben elindítani a második szakaszt. De a népszavazás 18 hónapja volt. Néha úgy tűnik, mintha ezt nem gondolták volna át teljesen”.

Szemlézte: Ujvári Márton