Blog

Elakadtak a kínai-amerikai tárgyalások

Kína leállította a következő napokra tervezett kereskedelmi tárgyalásokat az USA-val, ezzel még homályosabbá tette a világ két legnagyobb gazdasága között zajló kereskedelmi háború kimenetelét – írja Lingling Wei a Wall Street Journalban.

Kína leállította a következő napokra tervezett kereskedelmi tárgyalásokat az USA-val, ezzel még homályosabbá tette a világ két legnagyobb gazdasága között zajló kereskedelmi háború kimenetelét – írja Lingling Wei a Wall Street Journalban.

Trump elnök hétfőn jelentette be, hogy az USA 200 milliárd dollár értékben vet ki vámot kínai termékekre, amire Kína 60 milliárdnyi, amerikai termékekre kivetett adóval felelt. Trump már ugyanaznap figyelmeztetett: hogyha Kína is vámemeléssel válaszol az amerikai lépésre, azt újabb 257 milliárd dollár értékű vámemelés fogja követni.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Keng Suang pénteken a következőképpen nyilatkozott: „Az Egyesült Államok lépései nem engednek jóhiszeműségre vagy őszinteségre következtetni”. Hozzátette: „Reméljük, hogy az USA lépéseket tesz arra, hogy jóvátegye a hibáit”.

Az újabb vámemelések hétfőn lépnek életbe, és közelebb viszik az Egyesült Államokat és Kínát egy kiélezett kereskedelmi háborúhoz. Ennek ellenére Pekinghez közeli források szerint Kína még mindig hajlandó lenne új tárgyalásokba bocsátkozni Washingtonnal.

Az amerikai tisztségviselők szerint a Kína által javasolt új kereskedelmi tárgyalások még mindig nem tesznek eleget az amerikai követeléseknek, miszerint az országnak tisztességesebb bánásmódban kéne részesítenie a Kínában tevékenykedő amerikai érdekeltségű vállalkozásokat.

Eredetileg a helyettes kínai kereskedelmi miniszter és az alelnök látogatott volna Washingtonba szeptember 27-én és 28-án, ám mindkét látogatást lemondták kínai félről. Egy fehér házi vezető szerint jelenleg nincsenek betervezve új találkozók. „Az elnök azt szeretné, ha a számunkra megfelelő utat tudnánk járni, de ehhez az kell, hogy Kínát is erre tereljük” – nyilatkozták.

Az, hogy a két ország visszatér-e a kereskedelmi tárgyalások folyatásához, a Trump-adminisztráción múlik. A vezetés bennfenntesei arra számítanak, hogy Trump elnök hamarosan hivatalosan is megindítja az újabb vámemelésre vonatkozó procedúrát, amely, ha teljes valójában lesz megvalósítva, 505 milliárd dollárra fog rúgni.
A kínaiak szerint azonban a vámkivetés tényleges életbe lépése a hivatalos adminisztrációs folyamatok lezajlása miatt még hetekig eltarthat.

A kínai tisztségviselők szerint ez a kereskedelmi helyzet jelenleg nem alkalmas arra, hogy tárgyaljanak az USA-val. Sőt, sokak szerint egyébként is tanácsos lenne kivárni a novemberi amerikai időközi választások eredményét. Vannak, akik úgy vélik, Trump még nem áll készen a Kínával való kiegyezésre, és a nyomásgyakorlásával szeretne jó benyomást tenni a szavazóbázisára, de a választások után egyébként is kevésbé lesz bizonytalan a politikai légkör.

Kína valószínűleg októberben ismét fel fogja vetni egy tárgyalássorozat lehetőségét, körülbelül novemberre, a G20-as találkozó idejére időzítve. Eddig Peking stratégiája az volt, hogy viszonozta az őt ért kereskedelmi csapásokat, de hamarosan ki fog fogyni az eszköztárából, hiszen Kínába körülbelül harmadannyi amerikai termék érkezik, mint fordítva. Sőt, a náluk operáló amerikai vállalkozások büntetésével hosszú távon ront a befektetési környezeten, és nem engedheti meg magának, különösen a gazdaság lelassulásának idején, hogy elüldözze a külföldi befektetéseket.

Éppen ezért határozott úgy Hszi Csin-ping elnök, hogy Kína továbbra is napirenden tartsa a jó kapcsolat kiépítését az Egyesült Államokkal, és alelnöke az utóbbi hetekben mindent megtett annak érdekében, hogy megerősítse: az amerikai cégeknek nem kell bosszútól tartaniuk országában.

Valójában eddig a kereskedelmi konfliktusnak minimális kihatása volt a kínai gazdaságra, de a kormánytanácsadók és közgazdászok szerint az elkövetkező hónapokban a növekedés lassulására lehet számítani. „A kereskedelmi háború hatással lesz Kína magasabb minőségű növekedésére” – nyilatkozta Wang Yiming, az állami Fejlődéskutató Központ alelnöke.

Szemlézte: Gyarmati Emese