Blog

Elbukhat az újabb skót függetlenedés

Gyenge lábakon áll Nicola Sturgeon skót vezető függetlenedési kísérlete. Egy újabb függetlenségi népszavazás kiírása egyaránt elutasításba ütközött a brit kormány és az európai államok részéről, továbbá a skót lakosság is meglehetősen kritikus szemmel tekint ezen…

Gyenge lábakon áll Nicola Sturgeon skót vezető függetlenedési kísérlete. Egy újabb függetlenségi népszavazás kiírása egyaránt elutasításba ütközött a brit kormány és az európai államok részéről, továbbá a skót lakosság is meglehetősen kritikus szemmel tekint ezen törekvésekre.

Sturgeon a minapi sajtótájékoztatóján bejelentette egy újabb skót függetlenségi népszavazás lehetőségét. A miniszterelnök ekkor a skót ügyet támogató Európáról és gyors léptű uniós csatlakozási tárgyalásokról beszélt, viszont a valóság máshogy látszik kirajzolódni.

Bár Brüsszel folyosóin tagadhatatlan a szimpátia a skót kezdeményezés iránt, egyik állam sem szeretné feláldozni jó kapcsolatát a brit kormánnyal. Egyrészt azért, mert az európai államok számára Nagy-Britannia jelentős kereskedelmi partner, illetve a kelet-közép-európai államok szorosabb együttműködésre vágynak védelmi kérdésekben a NATO keretein belül.

Anders Vistisen dán európai parlamenti képviselő szerint 4-6 évbe telne egy független Skócia csatlakozása az Európai Unióhoz, amennyiben jelentősen csökkentené államháztartási hiányát, amely jelenleg magasabb mint Görögországé.

A francia elnök és a spanyol miniszterelnök már a Brexit szavazást követően nyíltan visszautasította egy skót különalku lehetőségét. Hollande tisztázta, hogy kilépési tárgyalásokat kizárólag a brit kormánnyal fog folytatni. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy keményebben lépett fel és azt nyilatkozta, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, Skócia is ki fog lépni.

Bár a skót függetlenséget támogatók száma megnövekedett a Brexit-szavazás óta, még mindig csak 43%–át teszik ki a lakosságnak. Párhuzamosan 76%-ra növekedett az euroszkeptikus lakosság aránya is.

Egyes vélemények szerint felvetődött annak a lehetősége is, hogy a független Skóciának nem kellene szabályszerűen csatlakozni az Európai Unióhoz, hanem először csatlakozhatna az Európai Szabadkereskedelmi Egyezményhez. Izland válaszul viszont kijelentette, hogy csak független, szuverén országok csatlakozhatnának az egyezményhez, kizárva annak a lehetőségét, hogy Skócia a kilépés előtt tárgyalásokba kezdjen az EFTA-tagországokkal.

A referendum kiírása viszont mindenekelőtt a brit kormánytól függ. May határozottan kijelentette, hogy nem megfelelő az időpont egy újabb népszavazás megtartására, épp amikor az ország a Brexit tárgyalásokra készül. A népszavazástól viszont nem zárkózott el a miniszterelnök. Skóciának, úgy tűnik érdemes várni Westminster engedélyére a brit kilépésig. Egy kevésbé viharos politikai környezetben már biztos támogatókra lelne egy független Skócia.

Szemlézte: Daam Alexandra