Blog

Elégedetlenek az amerikai véleményformálók a Janssen vakcina felfüggesztése miatt

Az amerikai konzervatív portál, a National Review írt arról a meglepő jelenségről, hogy úgy tűnik, az eddig egyöntetűen a Biden kormány Covid-járványkezelésének dicséretét zengő liberális véleményvezérek közül többen megkérdőjelezik a Johnson & Johnson vakcina alkalmazásának ideiglenes…

Az amerikai konzervatív portál, a National Review írt arról a meglepő jelenségről, hogy úgy tűnik, az eddig egyöntetűen a Biden kormány Covid-járványkezelésének dicséretét zengő liberális véleményvezérek közül többen megkérdőjelezik a Johnson & Johnson vakcina alkalmazásának ideiglenes felfüggesztését az USA-ban.


Miután hat esetben megállapították, hogy összefüggés lehetett az oltóanyag beadása és az azt követő vérrögképződés között, az amerikai gyógyszer és élelmiszerbiztonsági hatóság, az FDA kedden bejelentette, hogy a további vizsgálatok eredményének megszületéséig nem engedélyezi a J&J vakcina alkalmazását.


A népszerű amerikai statisztikus, közvéleménykutatási szakértő és újságíró Nate Silver volt az első, akik a Twitteren megsemmisítő véleményt írt az FDA állásfoglalásáról. Az egyáltalán nem a Biden kormány kritikusaként ismert Silver tweet-sorozatában szarkasztikusan megjegyezte:


7 millióból hat ember. Katasztrófa. Silver szerint az FDA döntése miatt emberek fognak meghalni, és nem utolsósorban az tovább erősíti majd a társadalom oltóanyagokkal kapcsolatos fenntartásait.

A statisztikus szerint az „FDA intézményi kultúrája, kognitív elfogultságai és bürokratikus kényszerei miatt” súlyosan túlbecsüli a vakcina igen ritka káros mellékhatásait, amivel azt fogja elérni, hogy az emberek bizalma még jobban meginog majd mind az oltóanyagokban, mind a hatóságokban. Silver arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek számára egyértelmű, hogy az úgynevezett szakértők gyakran váltogatják az álláspontjukat a Coviddal kapcsolatos ügyekben. A Fox News beszámolója szerint Silver azt jósolta a Twitteren, hogy az FDA óvatoskodása egy


olyan ügyet nagyít fel a közvélemény szemében, amely csaknem irreleváns a vakcinának a megbetegedés kockázatához viszonyított hasznossága szempontjából.

A National Review megjegyezte, hogy a késő éjszakai beszélgetős műsorokat vezető, milliós nézettségeket produkáló Jimmy Fallon és Trevor Noah is gúnyt űzött az FDA döntéséből. A cikk szerint a komikusok valószínűleg jól éreztek rá, hogy az emberek többsége ösztönösen nevetségesnek tartja a gyógyszerhatóság tojástáncát a J&J vakcinával kapcsolatban.


Fallon szerint például annak az esélye, hogy valaki embóliát kap az oltóanyagtól, „kicsivel csakugyan nagyobb, minthogy ellátogathat (a Charlie és a csokigyár című gyerekfilmből ismert - A szerk.) Willy Wonka csokoládégyárába.” Trevor Noah pedig azzal viccelt, hogy


a vérrögképződésnél „még az is valószínűbb, hogy az emberbe tízszer egymás után belecsap a villám.

A National Review szerzője megjegyzi, hogy eddig a liberális, Biden-párti komikusok gyakorlatilag automatikusan mondták fel nézőiknek a kormányzati álláspontot minden Coviddal kapcsolatos ügyben, de most úgy tűnik, az FDA bejelentése kiverte a biztosítékot.


Ezzel ugyanis a hatóság csak azt éri el, hogy sokan Amerikában arra a következtetésre jutnak majd, hogy „nem éri meg kockáztatni” és inkább egyáltalán nem oltatják be magukat semmivel - zárja cikkét a National Review.


Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia