Blog

Elérte az offshore-botrány Nagy-Britannia partjait

Az európai uniós tagságról való közelgő szavazás tovább is meghatározza a brit politika mindennapjait: egyre-másra jelennek meg a tagságot támogató vagy ellenző nyilatkozatok. Ugyanakkor két új téma is felkerül a térképre: a veszélybe került brit acélipar helyzetéről…

Az európai uniós tagságról való közelgő szavazás tovább is meghatározza a brit politika mindennapjait: egyre-másra jelennek meg a tagságot támogató vagy ellenző nyilatkozatok. Ugyanakkor két új téma is felkerül a térképre: a veszélybe került brit acélipar helyzetéről külön anyagban számoltunk be, ezúttal pedig a kormánypárti politikusokig is elérő globális adócsalási botrány kerül reflektorfénybe. Hírszemle Nagy-Britanniából.

Az adóelkerülési botrány elérheti a nagypolitikát

Nagy-Britanniában jelentős belpolitikai következményei lehetnek annak, hogy a Mossack Fonseca nevű jogi tanácsadócég több ezer olyan ügyfelének neve és adatai szivárogtak ki, amely panamai adóoptimalizálásban, illetve akár adócsalásban lehet érintett. A számos ország korábbi vagy jelenlegi politikusait is rossz fényben feltüntető dokumentumokat egy nemzetközi oknyomozó újságírással foglalkozó szervezet hozta nyilvánosságra.

Az eset brit belpolitikai következményeit felerősítheti az, hogy az iratok között számos konzervatív politikus és David Cameron miniszterelnök édesapja, Ian Cameron neve is megtalálható. Az adóelkerülés ellen több alkalommal is erőteljesen felszólaló miniszterelnök hivatala egyelőre nem reagált a fejleményekre − a kormány ugyanakkora a teljes adatbázis megosztását kérte a szivárogtató szervezettől, más kormányzati politikusok pedig a konzervatív kormány anti-korrupciós erőfeszítéseinek eredményeit hangsúlyozták.

Cameron édesapja egyébként a Blairmore nevű befektetési alap vezetőjeként lehet érintett az ügyben. A botrány hatásai nem csak a szigetországban, hanem világszerte is számottevőek lehetnek, hiszen például számos skandináv politikus és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz kapcsolódó üzleti körök képviselői is szerepelnek a dokumentumokban.

Mindeközben sorra jelennek meg olyan gazdasági szereplők és intézmények nyilatkozatai, amelyek Nagy-Britannia Európai Unióban maradását, illetve az erre való voksolást szorgalmazzák. A Standard & Poor's hitelminősítő például megismételte azon figyelmeztetését, hogy az unió elhagyása esetén az Egyesült Királyság elveszítheti AAA, azaz a legjobb kategóriába tartozó hitelminősítését. A cég ezt azzal indokolja, hogy a lépés többek között nagyfokú piaci bizonytalanságot, a politikai rendszer további polarizációját, illetve a gazdasági növekedés veszélybe kerülését hozhatja magával. Az AAA osztályú hitelminősítést egyébként Nagy-Britannia 1978 óta megszakítás nélkül birtokolja.

Magas személyes eladósodottság

Egy friss tanulmány szerint Nagy-Britannia lakosságának egyik legfontosabb problémája az eladósodottság, amely különösen az alacsony jövedelműek körében okoz komoly problémákat. A tanulmány szerint a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó állampolgárok negyedének eladósodottsági szintje éves jövedelmének átlagosan 80 százalékát teszi ki. A 2012 nyara és 2014 nyara közötti periódusban a brit háztartások 48 százaléka és az egyének 35 százaléka rendelkezett nem jelzálog típusú adóssággal.

Az „elviteles” ételek térnyerése és növekvő szeméttermelés

A brit élelmiszerkereskedelem (legyen szó vendéglátóiparról vagy kiskereskedelemről) évente mintegy 12 millió tonna szemetet termel amelynek 75 százaléka elkerülhető lenne a Vice friss cikke szerint. Az írás egy európai bizottsági tanulmányra hivatkozik, amely szerint a brit élemiszeripari szeméttermelés Európa legpazarlóbbjai közé tartozik. Az okok között többek között a fogyasztói szokások átalakulását és a házhoz szállítás és az elvitelre vásárolt készételek egyre magasabb piaci részesedését, valamint a túlszabályozást (például túlságosan szigorú eltarthatósági határidők) említik.

Zulik Ákos