Blog

Éleződik a harc a Trump-párti aktivisták és a hagyományos republikánusok között

A mérsékelten konzervatív, alapvetően Trump-párti National Review érdekes cikket közölt az amerikai Republikánus Párton belüli feszültségek egy újabb példájáról.

A Danube Institute gyakori vendégét, Byron Yorkot is munkatársai között tudó portál már címadásában sem rejtette véka alá, hogy milyen rossz véleménnyel van Lin Wood akcionizmusáról. Az elkötelezetten Trump-párti ügyvéd egyébként a fősodratú liberális média által igaztalanul megvádolt és megalázott katolikus középiskolás, Nick Sandman egyik ügyvédje, és ügyfelének már több, valószínűleg tízmillió dolláros nagyságrendű kártérítést sikerült peren kívül kifizettetnie, többek között a Washington Posttal.

A National Review „Az összeesküvés elméleteket gyártó ügyvéd tálcán kínálná fel Joe Bidennek a szenátust” címmel megjelent cikk a Sidney Powellel együtt dolgozó, kultúrharcosként ismert Wood legújabb húzásáról szól. Ennek lényege, hogy az egyébként hívő keresztény Wood, aki teljesen beleállt Powellel együtt a Georgia államban Venezuelából importált szoftverrel elcsalt választás konteószerű vádjába, most azzal fenyegetőzik a Twitteren, hogy ha Kelly Loeffler és David Perdue republikánus szenátorok, akik januárban mérkőznek meg az újraválasztásukért, nem támogatják teljese mellszélességgel Trump elnök harcát a választási eredmények teljes felülvizsgálatáért, akkor a szavazóik otthon maradnak.

A probléma csak az, hogy a republikánusoknak égetően fontos, hogy Loeffler és Perdue közül legalább az egyik nyerjen, különben elveszíthetik többségüket a szenátusban. A tét akkora, hogy Trump elnök is megszólalt a Twitteren. Trump kijelentette, hogy tudomására jutott, többen is, akik „állítólag a mi oldalunkon állnak”, arra buzdítják a konzervatív szavazókat, ne menjenek el szavazni. Trump a tőle megszokott keresetlen módon tette helyre Woodot és a hozzá hasonló aktivistákat, mondván, azok „ostobaságokat” beszélnek és a republikánus szavazók jobban teszik, ha egyszerűen „ignorálják” őket.

Csakhogy Wood nincs egyedül, és legutóbbi, a szenátusi szavazás bojkottjára felszólító tweetjét csaknem 25 ezren kedvelték, írta a National Review. A republikánus aktivista Ali Alexander, aki USA-szerte szervezett „Stop the Steal”, azaz „Állítsuk meg a választás elcsalását,” egyetért Wooddal. Alexander már több esetben fenyegetőzött azzal, hogy bojkottot szervez a januári szenátusi választás ellen, amennyiben a republikánusok és Georgia állam kormányzója nem hívnak össze egy rendkívüli törvényhozási ülést és nem szigorítják meg az állam választási törvényeit a voksolás előtt. Mindeddig Georgia állam republikánus kormányzója, Brian Kemp elzárkózott ettől. Alexandernek is 20 ezres nagyságrendű híve van a Twitteren.

Ahogyan a National Review írja, a Republikánus Párt vezetői „jó kis slamasztikában vannak”, mert feltétlenül szükségük van a párt populista, néha összeesküvés-elméletekben hívő bázisára, csakúgy, mint a mérsékelt, hagyományos republikánusokra, akik feszengenek az előbbi csoport és az elnök néha igencsak légből kapottnak tűnő állításaitól.

A National Review több fontos helyi republikánus véleményvezérrel és Perdue szenátor stábjával is beszélt. Mindenki azt mondta, miközben mindent megtesznek, hogy az esetleges választási rendellenességeket kivizsgálják és minden érvényes szavazatot számba vegyenek, most az a legfontosabb, hogy a GOP, a Régi Nagy Párt, azaz a republikánusok megtartsák a szenátust, és „megakadályozzák Chuck Schumert és Nancy Pelosit a Kongresszus teljes leuralásában”. Alexander és a hozzá hasonlók megbékítésére tett kísérletként egyébként mind Perdue, mind Loeffler szenátor felszólították Georgia állam sokat támadott, szintén republikánus adminisztratív vezetőjét, Brad Raffenspergert, hogy mondjon le a választási folyamat félrekezelése miatt. A legtöbben úgy vélekedtek, hogy a georgiai republikánusok összességében Trumphoz hűek, és ha az elnök arra szólítja fel őket, hogy menjenek el szavazni, akkor el fognak menni.

A kérdés persze az, hosszú távon hogyan alakul majd a Republikánus Párton belüli populista és mérsékelt irányvonal közötti ellentét.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia