Blog

Elfogták a Trump-kritikus politikusok támadóját

Az elmúlt napokban levélbombás támadások híre rázta meg a félidős választásokra készülő Amerikát.

Az elmúlt napokban levélbombás támadások híre rázta meg a félidős választásokra készülő Amerikát.

Elsőként Soros György New York állambeli otthonába érkezett egy küldemény, amit nem sokkal később hasonló levél követett Obama volt elnök és Hillary Clinton otthonába. A sort a Demokrata Párthoz köthető további személyek, illetve Trump elnök nyílt kritikusai folytatják, például Joe Biden alelnök, Eric Holder volt főügyész, John Brennan volt CIA igazgató, Robert de Niro színész. A CNN székhelyére is érkezett két levél. Összesen 14 bomba elküldésére került sor, egyik sem robbant fel a hatástalanítás előtt.

Az FBI pénteken előállította a feltételezett támadót, egy floridai férfit. Cesar Sayoc megrögzött Trump-támogató, büntetett előéletű, a lakókocsijában talált képek és a közösségi média-profilja alapján szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek híve. Az ügyészség többek között robbanóanyag illegális postázásával és a volt elnök veszélyeztetésével vádolja.

Trump elnök megköszönte az FBI „hihetetlen munkáját” ugyanakkor arról is panaszkodott, hogy a támadások rontják a Republikánus Párt esélyeit a közelgő választásokon, rossz színben tüntetik fel a szavazóit, és sokan őt is hibáztatják a történtekért.

Ezt a nyilatkozatot több kritika is érte a demokraták oldaláról, szerintük ugyanis Trump elnök azt látszik sugalmazni, hogy politikai manőver állt az események mögött.

Szemlézte: Bálint Janka