Blog

Elhúzódni látszik az amerikai kormányzat leállása

Előreláthatóan a karácsonyi ünnepek végéig kitarthat az amerikai kormányzat részleges leállása, miután a felek között húzódó markáns törésvonal áthidalása egyelőre nincs kilátásban – adta hírül a BBC News.

Előreláthatóan a karácsonyi ünnepek végéig kitarthat az amerikai kormányzat részleges leállása, miután a felek között húzódó markáns törésvonal áthidalása egyelőre nincs kilátásban – adta hírül a BBC News.

Donald Trump amerikai elnök egyértelművé tette, hogy nem fogja elfogadni az ország 2019-es költségvetését addig, amíg a törvényhozás nem különít el 5 milliárd dollárt az amerikai-mexikói határra épülő fal megépítésére. Az amerikai Kongresszus alsóházának jelenleg még republikánus többsége teljesítette az elnök feltételét, de a 100 fős felsőházban nincs meg a kellő jobboldali többség a költségvetés elfogadásához.

A Demokrata Párt egyértelművé tette, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó elfogadni egy olyan költségvetést, ami tartalmazza a határkerítés költségeit. Chuck Schumer, a szenátusi demokrata frakció vezetője szerint egy ilyen tétel nem fogja a Szenátus többségének támogatását élvezni „sem ma, sem a jövő héten, sem pedig a jövő évben”. Az amerikai baloldal szerint az illegális migráció ellen felépíteni kívánt határfal „nem célravezető és felesleges pénzkidobás lenne”.

Az amerikai elnök a közösségi médiában megosztott véleménye szerint az egyeztetések el fognak húzódni, miután továbbra is tárgyalásokat folytatnak a Demokrata Párttal. Ugyanakkor az elnök szerint az illegális migráció megállítására csak egy megoldás létezik: egy jól működő határkerítés felhúzása.

Mindeközben a republikánus politikusok többsége úgy látja, a törvényhozás képes lesz egy olyan kompromisszumos megoldást találni, ami kevesebb forrás bevonásával biztosítani tudja a kerítés megépítését. A Fehér Ház azt reméli, hogy hamarosan lesz megoldás a költségvetés mihamarabbi elfogadására, mert addig részlegesen le kell állítani az amerikai kormányzatot.

A mostani leállás 380 ezer közszférában dolgozó embernek jelent kényszerszabadságot vagy fizetés nélküli szabadságot, míg több mint 420 ezer embernek kell úgy felvenni a munkát, hogy tudja, nem kapja meg a bérét a hónap végén. Ugyanakkor a szövetségi kormányzat 75%-át nem érinti a mostani leállás, így a munkaügyekért, védelempolitikáért, valamint az oktatásért felelős kormányzati szervek továbbra is ellátják feladataikat.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás