Blog

Eljött a nemzeti konzervativizmus ideje?

Az American Conservative szerzője egy washingtoni konferencia kapcsán ír a témáról.

Az American Conservative szerzője egy washingtoni konferencia kapcsán ír a témáról.

Lehet a jó politika ereje a nemzetállam? Erről vitatkoztak egy washingtoni konferencián, többek között John O'Sullivan, a Danube Institute elnökének részvételével. Az American Conservative szerzője ennek kapcsán gondolkodik a témáról.

Ha a nacionalizmus a hazafiasság és a nemzeti szuverenitás védelmének elegyét jelenti, ki is van valójában ez ellen? Ugyanakkor tény: ez az eszme támadás alatt áll. Az amerikai nacionalizmus különösen bonyolult fogalom. A "fehér nacionalizmus" nem elegendő, a bőrszin nem lehet a legfontosabb tényező.

A bal- és a jobboldal számos kérdésben megosztott, ilyen a kapitalizmus és szocializmus kérdése, a kormányzat mérete, és ilyen az Amerika politikai örökségén való vita is. A jobboldal megőrizné a legjobbat ebből az örökségből, a baloldal lebontaná belőle, ami rossz. És ebből persze folyamatos viták vannak, mi a jó és mi a rossz.

A szerző szerint az Egyesült Államok politikai örökségében valóban vannak bűnös részletek, és vannak történelmi fájdalmak, amik legitimek. Ugyanakkor ezek a fájdalmak nem áshatják alá az egész Amerika-projektet: ez az ország számos dolgot adhat a polgárainak, bárhonnan is érkeztek. Arra van szükség, hogy a nacionalizmus egyesítő erő legyen, ne pedig a megosztottság egy újabb forrása.