Blog

Elnökválasztás: újraszámlálás valódi téttel?

Bejelentette a Clinton-kampány ügyvédje, hogy csatlakozni fognak a Zöld Párt elnökjelöltjeként induló Jill Stein Wisconsin államot érintő újraszámlálási kérelméhez.

Bejelentette a Clinton-kampány ügyvédje, hogy csatlakozni fognak a Zöld Párt elnökjelöltjeként induló Jill Stein Wisconsin államot érintő újraszámlálási kérelméhez.

Hillary Clinton támogatói százával kérték a kampány munkatársait az esetleges külső beavatkozások kivizsgálására, illetve a szavazatok átszámolásának kezdeményezésére; különösen a 3 legszorosabb eredménnyel záruló államában, Michiganben, Wisconsinban, Pennsylvaniában.

Semmilyen bizonyítékot nem találtak, amely külső beavatkozásra utalna, azonban a folyamat során mégis részt kívánnak venni az ellenőrző bizottságok tagjaiként; ügyvédi támogatást nyújtanak egy esetleges bírósági per során; valamint Pennsylvania és Michigan államban is támogatnának egy Stein általi kezdeményezést.

Stein úgy indokolta döntését, hogy ezzel nem várják a választási eredmény megváltozását, csupán a szavazás integritását akarják védeni, hiszen a rendszer bizonyítottan ki van téve hackertámadásoknak.

Az együttműködésre viszont nincsenek túl jó kilátások, a Zöld Párt 2016-os elnökjelöltje maga kérdőjelezte meg Hillary Clinton lépését arra utalva, hogy ha egyszer már elismerte a vereséget, most nem kellene visszaszállnia a ringbe. Marc. E Elias, a Clinton-kampány jogi tanácsadója nyilatkozatában kiemelte, hogy nem találtak terhelő bizonyítékot, ami indokolta volna az újraszámlálás kezdeményezését; azonban amennyiben már megkezdődött a folyamat, fontos, hogy támogatásukkal biztosítsák annak lefolytatását,. Nem számítanak valós fordulatokra, azonban kötelességüknek tartják részvételükkel támogatni azt.

Donald Trump természetesen nem hagyta szó nélkül az esetet. A kezdeményezést, melyet egészen pontosan „szélhámosságnak” nevezett, Stein azon törekvésének tudta be, hogy még több pénzt szerezzen, hiszen az újraszámlálás pénzügyi hátterét adományokból intézik. Ezek után sem hagyta annyiban a dolgot, véleménye szerint a népi szavazáson is könnyedén nyert volna, ha nem számolnánk bele a több millió illegálisan leadott, jogtalan szavazatokat. Szerinte ráadásul a rendszernek már alapvetően része a demokraták csalása. Emellett vezető tanácsadója, Kellyanne Conway könnyed kommentjével elintézte a kezdeményezést, amikor Steint és Clintont „síró kisbabáknak” és „rossz veszteseknek” nevezte.

A Demokrata Pártból és a demokrata adminisztrációtól nem számíthat túl komoly támogatásra a kedvezményezés. A Clinton-kampány addigi egyértelműen legnagyobb támogatója, az Obama-adminisztráció teljes vállszélességgel a választás csalhatatlansága mellett foglaltak állást. Bernie Sanders, a Demokrata Párt elnökjelöltségéért harcba szálló korábbi politikus ugyanakkor kiállt a folyamat mellett. Azonban kijelentésében felhívta rá a figyelmet: a folyamat középpontjában maga az újraszámlálás, a demokratikus intézmények megerősítése áll.

A jelenlegi állás szerint az elnökválasztás eredményének megfordításához mind a három államban be kellene bizonyosodnia, hogy valójában Hillary Clinton nyerte a szavazást, amire vajmi kevés esélyt lát a szakma. Ahhoz, hogy még érvényes határidőn belül végbemenjenek a folyamatok, Michigan államban hétfőn, Pennsylvaniában pedig szerdán be kell nyújtania a kérvényt. Elias nem nyilatkozott túlságosan elrugaszkodottan a lehetséges eredményeket illetően. Bejelentésében úgy fogalmazott: „Úgy támogatjuk (ezt a kedvezményezést), hogy teljes mértékben tisztában vagyunk a ténnyel, Michigan államban a legkisebb a két jelöltet elválasztó szavazatok száma, de itt is messze meghaladja a számlálási hibahatárt.”

Szemlézte: Molnár Gergő