Blog

Elpusztítani a Hamászt: Milyen lehetőségei vannak Izraelnek a gyakorlatban?

Október 12-én – 5 nappal a legalább 1200 izraeli állampolgár életét követelő tragikus terrortámadás után – Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy sajtótájékoztató keretében azt nyilatkozta, hogy az Izraeli Fegyveres Erők „el fogják tüntetni a Hamászt a föld színéről.” Ennek ellenére ahogy…

Október 12-én – 5 nappal a legalább 1200 izraeli állampolgár életét követelő tragikus terrortámadás után – Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy sajtótájékoztató keretében azt nyilatkozta, hogy az Izraeli Fegyveres Erők „el fogják tüntetni a Hamászt a föld színéről.” Ennek ellenére ahogy korábban is írtunk róla, a terrorszervezet továbbra is ellenáll az izraeli haderő műveleteinek, kihasználva a nem hagyományos hadviselés adta előnyöket.

A Hamász legyőzése kétségtelenül szükséges a térség stabilitásának visszaállításához, azonban felmerül a kérdés, hogy milyen gyakorlati formában valósulhat meg. David Aliberti katonai elemző (Center for Strategic and International Studies) és Daniel Byman kutató (Center for Strategic and International Studies, Georgetown University) három lehetőséget vázolt fel, amelyek a Hamász feletti győzelemhez vezethetnek.

A terrorszervezetek megsemmisítése még a legkiterjedtebb nemzetbiztonsági és katonai háttérrel rendelkező országok számára is kihívást okoz. Erre jó példa, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak a 2001-es terrortámadásokat követően máig nem sikerült teljes mértékben felszámolnia az Al-Káida hálózatait, az iszlamista terrorizmussal, mint fenyegetéssel pedig továbbra is együtt kell élniük a nyugati országoknak.

A Hamász a terrorszervezetek között is különleges helyet foglal el, hiszen egyfajta államszerű struktúra áll mögötte a gázai övezetben, amely szintén megnehezíti a csoport totális megsemmisítését. Az Izraeli Fegyveres Erőknek azonban így is számos opciója van a szervezet végleges meggyengítésére, ezek közül az Alberti-Byman szerzőpáros hármat sorolt fel.

Az első lehetőség a Hamász vezetőinek likvidálása, ami számos megoldandó problémával jár. Izrael december elejéig körülbelül ötezer Hamász-katonával végzett, amely a terrorszervezet feltételezett személyi állományának nagyjából egyhatoda. Ezzel párhuzamosan azonban körülbelül 15 ezer palesztin állampolgár – köztük számos gyermek- és fiatalkorú – vesztette életét az izraeli műveletek során. Ez kifejezetten rossz hatással van Izrael nemzetközi megítélésére, miközben a szervezetet lefejezni nem sikerült. A vezetők azonosítása és lokációja kifejezetten nagy kihívás az izraeli titkosszolgálatok számára, amit nehezít a hadszíntéren tapasztalható káosz.

Mohammad Deif vagy Yahja Sinwar likvidálása azonban – a korábbi tapasztalatok alapján - még korántsem jelentené a Hamász végét. Ahogy az Al-Káida példáján is láthattuk, Oszama bin Laden, valamint Ajman al-Zavahiri halálával nem semmisültek meg azon hálózatok, amelyek a szervezet fennmaradását biztosították, valamint a második intifáda alatt ugyanezt tapasztalhattuk a Hamász esetében is.

A vezetők megsemmisítése főképp az izraeli közvélemény szempontjából lenne nagy jelentőségű, ami a háború hosszúra nyúlása esetén elengedhetetlen.

A második lehetőség, hogy Izrael a Hamász elpusztítása helyett annak hatalmi helyzetét semmisíti meg. Tekintve, hogy Gázát de facto a Hamász kormányozza, a terrorszervezet végleges legyőzéséhez elengedhetetlen, hogy más képviselje a politikai autoritást a területen.

Ez azonban korántsem egyszerű tekintve, hogy a Hamász mély társadalmi gyökerekkel rendelkezik, amely hátráltathatja akár valamelyik arab állam, akár a nemzetközi közösség ellenőrzésének megvalósulását.

A harmadik, és talán a legnagyobb kihívást jelentő lehetőség a Hamász ideológiájának megsemmisítése. A terrorszervezet az iszlamizmuson belül is az ideológiai elemek különleges keverékét testesíti meg: elveiben és narratíváiban a politikai iszlám és a palesztin nacionalizmus egyvelegét azonosíthatjuk. Ez azonban különösen népszerű a palesztin társadalomban, ahogy Khalil Shikaki közvéleménykutatása is mutatja, így kigyomlálása kifejezetten nehéz.

Az ellenállás eszménye elleni jelenlegi izraeli stratégia egyértelműen a szigorú fellépést és a megtorlást részesíti előnyben, azonban kérdés, hogy ez hosszú távon fenntartható-e, vagy éppen olaj a tűzre.

Összefoglalva tehát a védelmi miniszter ígéretének megvalósulása, miszerint Izrael megsemmisíti a Hamászt, egyelőre akadályokba ütközik. Ennek következtében az bizonyos, hogy mindkét fél hosszú háborúra készül, ami nagy valószínűséggel súlyos áldozatokat fog követelni.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon