Blog

Elutasította Nagyedzsdin jelöltségét az orosz választási bizottság

Az orosz választási bizottság elutasította Borisz Nagyedzsdin háborúellenes politikust, mint jelöltet a jövő hónapban esedékes elnökválasztáson. Putyin lehetséges legnagyobb kihívója megfogadta, hogy a legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

Az orosz választási bizottság elutasította Borisz Nagyedzsdin háborúellenes politikust, mint jelöltet a jövő hónapban esedékes elnökválasztáson. Putyin lehetséges legnagyobb kihívója megfogadta, hogy a legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

A központi választási bizottság közölte, hogy a Borisz Nagyedzsdin által benyújtott több mint 100 000 támogató aláírásból körülbelül 9000-nél talált szabálytalanságot. Ez a szám háromszorosa volt a megengedett 5%-os hibaaránynak, ami indokolta a bizottság számára a kizárását. A Kreml a döntéshez nem fűzött hozzá többet, mint hogy minden szabályt betartott. A bizottság állítólag 11 elhunyt személy aláírását is megtalálta, és elutasította Nagyedzsdin tiltakozását.

A hatvan éves politikus nem adta fel, és a közösségi médiában közölte, hogy megtámadja a döntést az orosz legfelsőbb bíróságon. „A 2024-es elnökválasztáson való indulás a politikai pályám legfontosabb döntése.” – írta a posztban.

Több tízmillió ember van itt, akik rám akartak szavazni" - mondta panaszában Nagyedzsdin a bizottságnak. "Minden közvélemény-kutatás szerint Putyin után a második helyen állok".

Az tény, hogy oroszok ezrei sorakoztak órákon át a hidegben, hogy aláírásukkal támogassák a békepárti indulót. Kampánya azért keltette fel az emberek figyelmét, mert nyíltan ellenezte az ukrajnai háborút. Sok támogatója felismerte, hogy nincs más jelölt, aki hangot adna a háborúval kapcsolatos elégedetlenségüknek. Nagyedzsdin elnökjelöltségét egyes ellenzékiek kezdetben gyanakvással fogadták, de Oroszország fő ellenzéki vezetője, Alekszej Navalnij a börtöncellájából támogatta kampányát, akárcsak Mihail Hodorkovszkij száműzött volt iparmágnás.

"Az első feladatom az Ukrajnával való konfliktus leállítása lesz, majd a normális kapcsolatok helyreállítása Oroszország és a nyugati közösség között". – jelentett be egy BBC-nek adott interjúban. 

Nem Nagyedzsdin az első elnökjelölt, aki háborúellenes programmal indult.

Decemberben Jekatyerina Duncovát, egykori televíziós újságírót és független politikust kizárták a jelöltségből, mert a választási bizottság szerint hibák voltak a jelentkezési lapján.

A végleges döntés arról, hogy kik vehetnek részt a március 15-17-én megrendezendő választáson, hamarosan megszületik, de a választási bizottság elnöke elmondta, hogy már most világos, hogy négy jelölt lesz a szavazólapon. Vlagyimir Putyinon kívül Leonyid Szluckij nacionalista vezető, Vlagyiszlav Davankov parlamenti alelnök és a kommunista Nyikolaj Haritonov. Mindegyikük pártja széles körben támogatja a Kreml politikáját, és a trió egyikét sem tekintik valódi kihívónak.

A történtek rávilágítanak az orosz választási rendszer esetleges hibáira, illetve a jelöltség megszerzéséhez szükséges magas elvárásokra. Háborúellenes induló nélkül azonban az orosz társadalom nem sok változásra számíthat a konfliktus terén.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon