Blog

Erdogan drónjai okkal pusztítják Putyin hadigépezetét Dél-Ukrajnában

A 2022. február 24-én villámháborúnak indult keleti szomszédunk elleni orosz agresszió néhány nap alatt lelassult, és az orosz gépesített alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Ezen veszteségek kicsi, de látványos részét török drónok okozták. A Middle East Eye rámutat néhány fontos…

A 2022. február 24-én villámháborúnak indult keleti szomszédunk elleni orosz agresszió néhány nap alatt lelassult, és az orosz gépesített alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Ezen veszteségek kicsi, de látványos részét török drónok okozták. A Middle East Eye rámutat néhány fontos technikai-taktikai okra, a Council on Foreign Relations pedig a drónok jelenlétének jelentőségére.

Mint arról korábban írtunk, az Ukrajnának eladott TB-2 Bayraktar drónok komoly ütőerőt jelentenek az ukrán fegyveres erők számára. Az orosz invázió alatt aztán meg is mutatkoztak ennek a fegyverrendszernek az erényei. Az ukrán repterek nem semmisültek meg teljes egészében a február 24-én hajnalban indított cirkálórakéta-hullámban és

lehetővé vált többféle repülőeszköz bevetése, különösen a Krímből kiinduló orosz csapatok ellen, amelyeknek a csapatlégvédelme gyengébb volt.

A már február 27-én megosztott, a Bayraktarok bevetésén készült felvételen a drón éppen egy Buk légvédelmi rakétarendszert semmisít meg.

A továbbiakban is elsősorban a lineárisan mozgó konvojok támadásáról kerültek fel felvételek. Ezzel a tevékenységgel a drónok az orosz hadsereg amúgy is súlyosbodó logisztikai problémáit nehezítik.

A Bayraktar hatékonysága abban rejlik, hogy nehéz felderíteni. Kicsi, és többnyire műanyag kompozitokból készült, amelyek javítják lopakodó képességeit. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a drónok adatkapcsolatát - amelyen keresztül irányítják a kezelők - nem szakítják meg az orosz zavaróberendezések, mert jóval nagyobb intenzitású kapcsolatokra vannak hangolva. Eddig összesen csupán 2-3 Bayraktar veszett el a harcokban.
A drón terhelhetősége kicsi, mindössze 95 kg, de ez elég nagyjából egy pár páncéltörő rakéta, vagy egyéb ejtőlőszer felszerelésére, amelyek aztán a kamerarendszer által felfedezett célokat precíziós célzórendszerek segítségével nagy pontossággal semmisítik meg.

A drónfelvételek publikálása természetesen komolyan növeli a feszültséget Törökország és Oroszország között,

amely már amúgy is magas a kis-ázsiai tengerszorosok lezárása miatt. Egyes vélemények szerint Ukrajna kifejezetten ezzel a szándékkal hozta nyilvánosságra a videókat, hogy Ankarát még inkább leválassza Moszkváról. Tény, hogy a tengerszorosok lezárása a drónfelvételek nyilvánosságra hozása után következett be, de semmiképpen nem arról van szó, hogy az ukránok belekényszerítették volna a törököket a helyzetbe. A török kormány a háború folyamán további Bayraktarokat szállított le Kijevnek, ezt nem tette volna meg, ha nem akarna szándékosan segíteni Ukrajnának a drónok tevékenységével.

Persze Ankarának figyelnie kell arra is, hogy ne menjen túl messze Moszkvával szemben - figyelmeztet a Council on Foreign Relations. Szíriában az orosz pozíciók könnyen kihasználhatóak arra, hogy kormányellenes kurd csoportokat támogassanak a Taurusz-hegységben, ezáltal súlyos instabilitást okozva Törökországban. Ankara éppen ezért nem is csatlakozott a nyugati szankciókhoz és nem zárta le légterét az orosz gépek előtt, jóllehet az ENSZ-ben elítélte az orosz agressziót. Hosszú távon azonban úgy tűnik, mindenképpen eltökélt arra, hogy óvatosan ellenálljon a régiót destabilizáló, elszabadult nagyhatalommal szemben. Ennek egyik első jelei a Kherszon környékének légterében garázdálkodó Bayraktarok.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!