Blog

Erősödik Warren a demokrata előválogatáson

Elizabeth Warren népszerűsége növekszik, Joe Biden kárára – írja Frank Camp a Daily Wire-ban.

Elizabeth Warren népszerűsége növekszik, Joe Biden kárára – írja Frank Camp a Daily Wire-ban.

Egy szeptember 28. és október 1. között folytatott YouGov közvéleménykutatás szerint Elizabeth Warren szenátor a demokrata szavazatok 26%-át kapná meg, ha az előválasztást abban az időben tartották volna. A cikkben csak erről a felmérésről van szó, melynek 606 alanya volt. A szerző ezért felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a számok csak az akkori állást tükrözik, a szavazók egy szűk körét példának véve. Azonban azt is megjegyzi, hogy Warren növekvő tendenciája egybeesik a többi kutatással.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy melyik jelöltre szavaznának, ha az államuk azon a napon tartaná az előválasztásokat. Ez alapján Warren szenátor 4%-os előnyre tett szert Joe Biden volt alelnök előtt, akire 22% szavazna. Sanders szenátor 14%-kal a harmadik helyen áll, míg a többi kandidátus egyike sem ért el 10%-ot.

„Melyik jelölteken gondolkozol, hogy rájuk szavazz?” – hangzik egy másik kérdés. Itt Warren 53%-ot, Biden 42%-ot, míg Sanders 36%-ot kapott. Egy harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy melyik jelölt győzelme esetén lenne csalódott a szavazó. Ebben Biden és Sanders vezetnek, 22-21%-kal. Warren szenátor győzelme esetén csak 10% lenne csalódott, míg Pete Buttigieg a második helyen áll 11%-kal. A megkérdezettek 32%-a nem lenne csalódott egyik jelölés esetén sem.

Bár Warren a legnépszerűbb jelölt, kategóriákra lebontva több helyen is Sanders és Biden van első helyen. Biden például a fekete szavazatok 36%-át kapná, ami több, mint kétszerese Warrenének. A latin-amerikai szavazók körében is Joe Biden vezet 22%-kal, míg Warrenre csak 17% szavazna. Korosztályosan nézve Sanders vezet a 18-29 évesek között, míg Biden csak a 65-nél idősebbek között veszi át az első helyet. Warren a magukat „liberálisnak” tartó demokraták között kétszeres előnnyel rendelkezik Biden előtt, ugyanígy a korábbi Hillary Clinton szavazókkal. A volt alelnök pedig a „moderált”, „konzervatív” demokrata szavazók között élvez elsőséget.

A RealClearPolitics átlaga szerint Bidennek 2.2%-os előnye van országos szinten Warren előtt, aki 24%-on áll.

Szemlézte: Fellegi Benjámin