Blog

Észak-Korea bekeményített: Trump lassan kifut az időből

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet New Yorkban elmondta, hogy a nukleáris lefegyverzés már nem alku tárgya és nincs miről tovább beszélni Washingtonnal, tudósít a Reuters.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet New Yorkban elmondta, hogy a nukleáris lefegyverzés már nem alku tárgya és nincs miről tovább beszélni Washingtonnal, tudósít a Reuters.

2018 nyarán még úgy tűnt, hogy Donald Trump jelentős áttörést ért el az észak-koreai fenyegetéssel kapcsolatban, amikor – amerikai elnökként a történelemben először – tárgyalóasztalhoz ültette Kim Dzsong-Unt, a távol-keleti diktatúra vezetőjét. Azóta még két alkalommal találkoztak az államfők, de a valós eredmények rendre elmaradtak.

A két ország kapcsolata most újra hidegháborús állapotokat idéz, hiszen Észak-Korea visszaállt a korábbi elrettentő fenyegetéseken alapuló politikájára, és nemcsak, hogy újra rakétákat tesztel, de még Amerikát is fenyegeti retorikájával.

Kim Szong, Észak-Korea ENSZ nagykövete a szervezet New York-i találkozóján elmondta, hogy a Washington és Phenjan közötti tárgyalás sorozat csak egy „időhúzó trükk”, amivel Trump saját újraválasztását akarja biztosítani, ezért nem tesz engedményeket Korea irányába.

„Nincs szükségünk hosszas ülésekre az Egyesült Államokkal, a denuklearizáció pedig már le is került a tárgyalóasztalról” – fogalmazott Szong. A phenjani kormány már korábban is jelezte, hogy véget vetne a lefegyverzési folyamatnak, konkrétan viszont még sosem jelentette ki, hogy kész is megtenni.

Pár nappal az ENSZ-gyűlés előtt az észak-koreai külügyminisztérium közleményben szólította fel az Egyesült Államokat, hogy változtasson az „ellenséges politikáján”, vagy maga dönti el, miféle „karácsonyi ajándékra” számíthat Phenjanból az év vége előtt. A szöveg a Kim Dzsong-Un korábban hangoztatott december 31-es határidejére utal, amikor is, ha Washington nem enyhít a gazdasági szankcióin, akkor Észak-Korea minden eddigi megállapodást semlegesként fog kezelni, visszatérve az atombombái teszteléséhez.

Kim Szong elmarasztalóan nyilatkozott a britek és a franciák hozzáállásáról is, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsában Amerikát követve elítélték a nemrég megejtett rakéta-teszteket. Szong ezeket az országokat egyszerűen az Egyesült Államok „ölebeinek”  nevezte.

Jenny Town, az Észak-Korea politikai döntéseit vizsgáló 38 North elnevezésű szervezet egyik képviselője szerint Szong fenyegető szavait nem kell túl komolyan venni. „Az efféle erős hangvételű üzenetek csak egyre gyakoribbak lesznek, ahogy a határidő közeledik, talán, hogy az utolsó perces ajánlat elfogadására késztessenek. Ennek ellenére, minél erőszakosabban lépnek fel, annál kevesebb az esélye, hogy meg is kapják, amit akarnak” – fogalmazott Town.

Szemlézte: Orbán Tamás