Blog

Extrém hőség veszélyezteti az emberéleteket világszerte

Emberek milliárdjai érezték meg a klímaváltozás okozta hőhullámok halálos intenzitását. A perzselő hőség öt kontinensen 1400 rekordot döntött egy hét alatt és megmutatta, hogy a globális felmelegedés hogyan tette mindennapossá a katasztrofális hőmérsékleti értékeket.

Emberek milliárdjai érezték meg a klímaváltozás okozta hőhullámok halálos intenzitását. A perzselő hőség öt kontinensen 1400 rekordot döntött egy hét alatt és megmutatta, hogy a globális felmelegedés hogyan tette mindennapossá a katasztrofális hőmérsékleti értékeket.


Több tucat holttestet találtak Delhiben nemrég két nap alatt, ahol még a naplemente sem hozott enyhülést a tikkasztó hőség és a páratartalom miatt. Turisták haltak meg, vagy tűntek el, ahogy a hőmérő higanyszála Görögországban megugrott. Több mint 1300 zarándok veszett oda, mielőtt elérhette volna az iszlám legszentebb helyét, ahol az 50 fokot is elérő hőmérsékletet már nem bírta a szervezetük.

A tudósok szerint az elmúlt napokban mindenhol eluralkodó perzselő hőség újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az ember okozta globális felmelegedés annyira megemelte a normális hőmérséklet alapszintjét, hogy az egykor elképzelhetetlen katasztrófák mindennapossá váltak.

Nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a veszélyes éghajlatváltozás már a nyakunkon van

- mondta Michael Wehner, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium éghajlatkutatója. „Emberek fognak meghalni a globális felmelegedés miatt még a mai napon.”

Az elmúlt időszakban tapasztalt hőség nagy része az El Niño időjárási minta – amely jellemzően növeli a globális hőmérsékletet – megszűnése után bontakozott ki. Ez kutatók szerint azt mutatja, hogy az üvegházhatású gázok szennyezése ijesztően új területre sodorta a bolygót. A tudósok arra számítottak, hogy az idei nyár valamivel hűvösebb lesz, mint 2023, amely legalább 2000 éve a legmelegebb volt az északi féltekén. Azonban az eddigi tapasztalatok nem erről árulkodnak.

A tudósok szerint egyelőre nem világos, hogy a rekordmeleggel jellemezhető tartós tendencia hamarosan enyhül-e, ha várhatóan az El Niño átváltozik a hűvösebb ellenpárjára, a La Niñára.

A szakértők még mindig elemzik az egyes szélsőséges időjárási eseményeket, hogy megállapítsák, mennyire befolyásolta ezeket az éghajlatváltozás. „Az elmúlt 3 millió év legmagasabb üvegházhatású gázkoncentrációját mértük. A szén-dioxid megköti a hőt, így a bolygó hőmérséklete emelkedik” - mondta Michael McPhaden, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal vezető tudósa.

A World Weather Attribution (WWA) csoport május és június eleje között vizsgálta a túlzott hőséget, amikor az amerikai hőhullám a délnyugati államokra, köztük Kaliforniára, Nevadára és Arizonára koncentrálódott. A mexikói szélsőséges hőmérsékletek szintén halálos áldozatokat követeltek ebben az időszakban. 

Március óta legalább 40 ezer hőgutaesetet jelentettek Indiában – jelentette be az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője a CNN-nek – és legalább 110 ember halt meg országszerte hőguta gyanúja miatt.

A forró nappalok és éjszakák próbára teszik az ország elektromos hálózatának és vízellátásának határait, és az erőforrások megterhelése máris megbetegíti az embereket. 

A világszerte pusztító extrém hőség a növekvő halálesetek hírével aggodalmat kelt mindenkiben, valamint felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás kézzelfogható hatásaira, és sürgeti a globális összefogást a káros folyamatok visszaszorítása érdekében.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon