Blog

Ezúttal Madridban balhéztak a román nacionalisták

Az európai jobboldali, szuverenista erők és pártok nemrég ismét találkoztak, ezúttal Madridban a spanyol Vox meghívására. A résztvevő pártok között volt a Fidesz és a lengyel kormánypárt, a PiS is. A tárgyalások azonban nem az eredményük miatt váltottak ki igen komoly médiavisszhangot Romániában,…

Az európai jobboldali, szuverenista erők és pártok nemrég ismét találkoztak, ezúttal Madridban a spanyol Vox meghívására. A résztvevő pártok között volt a Fidesz és a lengyel kormánypárt, a PiS is. A tárgyalások azonban nem az eredményük miatt váltottak ki igen komoly médiavisszhangot Romániában, hanem a nyíltan magyarellenes AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség - Alianța pentru Unirea Românilor) hazugságai és botrányai miatt.

Kép forrása: Facebook

George Simion az AUR társelnöke ugyanis azt állította, hogy személyesen is részt vett a találkozón, és a többi pártelnökkel együtt ő és pártja is aláírta a konferencia zárónyilatkozatát. Az igazság azonban nem állhat ettől távolabb.

A román média oknyomozása szerint ugyanis a pártelnök nem hogy nem vett részt a madridi találkozón, hanem a biztonsági embereknek kellett kirúgniuk a helyszínül szolgáló szállodából.

Simion az igazát Twitter bejegyzésekkel és fotókkal kívánta alátámasztani. A román média azonban kiderítette, hogy ugyan valóban ott volt Madridban, de a meghívottak listáján nem szerepelt. A politikus - miután meghívó híján nem tudott bejutni az esemény helyszínéül szolgáló hotelbe - új eszközökhöz nyúlt. A találkozón ugyanis részt vett egy másik párt, az Európai Konzervatívok és Reformerekhez tartozó Román Parasztpárt is.

Simion ezen párt egyik alkalmazottjának próbálta meg magát kiadni, s úgy bejutni a rendezvényre.

A Parasztpárt szerint Simion semmilyen listájukon nem szerepelt, és nincs is kapcsolat a két párt között, így megdöbbentőnek tartják a szélsőséges pártvezér tettét.

A román médiában megszólalt a házigazdának számító Vox is. Alonso de Mendoza a párt EP delegációjának a szóvivője megerősítette, hogy az AUR-t nem hívták meg az eseményre, s hogy a biztonságiak az este során „kidobták” Simion-t a hotelből. Mendoza sokkolónak nevezte az eseményeket és kiemelte, hogy ilyen vagy hasonló jelenetet még nem láttak a párt történetében:

Egyáltalán nem vagyunk elégedettek ezzel a helyzettel. Az sem igaz, hogy aláírta a közös nyilatkozatot, hacsak nem bujkált valahol. Megdöbbentett bennünket ez az információ.

Az AUR-nak és vezetőjének nem ez az első balhéja, amely komoly médiavisszhangot váltott ki. A párt és hívei feleltek a többi között az úz-völgyi eseményekért, amelyet nem kell bemutatnunk az olvasóinknak. Az AUR nemrég pedig azzal került be a hírekbe, hogy képviselői a román parlament ülésén megzavarták az épp beszédet mondó energiaügyi minisztert. Az eset főszereplője természetesen itt is Simion volt, aki az eseményt élőben is közvetítette.

A felvételeken jól látszik, ahogy a szélsőséges politikus a pulpitusnál álló minisztert a nyakánál fogva megrángatja, miközben azt kiabálja neki, hogy „tolvaj vagy".

Az eset miatt a román képviselőház módosította és szigorította is a saját házszabályát, amely értelmében már nem „élőzhetnek” a képviselők bárhonnan, valamint megtiltja a bekiabálásokat, a transzparensek kihelyezését és az ülés megzavarását. Azokat a képviselőket, akik nem tesznek ennek eleget, a parlamenti biztonsági szolgálat el is távolíthatja az ülésteremből, és igen komoly pénzbüntetésre is ítélheti őket. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a hasonló esetekre itthon nagyon érzékeny NGO-k és civil szervezetek, most valahogy hallgatnak a módosításokkal kapcsolatban.

S ha már a hazai témákat is érintjük. A magyar baloldali összefogás nemrég Gyöngyösi Márton vezetésével – igen, a Jobbik azon EP képviselője, aki pár éve még listázta volna a magyar zsidó képviselőket - egy eseményen arról beszélt, hogy a Fidesz igenis leült tárgyalni az AUR-al Madridban, s hogy a két párt szövetséges. Úgy tűnik, hogy a tisztelt EP képviselőhöz nem jutottak el a cáfolatról szóló hírek, vagy ha el is jutottak mindazt kényelmesen ignorálta a politikai haszonszerzés miatt.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

A borítókép forrása: Facebook live videó