Blog

Fegyveramnesztiát vezet be Ausztrália

Ausztrália két évtized után újra fegyveramnesztiát tart, annak érdekében, hogy megküzdjön a terrorizmussal és megakadályozza az illegális fegyverek országba való áramlását.

Ausztrália két évtized után újra fegyveramnesztiát tart, annak érdekében, hogy megküzdjön a terrorizmussal és megakadályozza az illegális fegyverek országba való áramlását.

Az amnesztia három hónapig fog tartani és július elsején fog kezdődni. Ekkor az ausztrál polgároknak lehetőségük nyílik majd, hogy beszolgáltassák illegális fegyvereiket anélkül, hogy büntetőeljárás indítanának ellenük a hatóságok. Azon fegyvertartók, akiknek nincsen bejegyezve a lőfegyverük, jelenleg 212.992 dolláros büntetéssel vagy akár 12 éves börtönbüntetéssel is számíthatnak.

A fegyveramnesztia szükségesszerűsége azzal indokolható, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az illegális lőfegyverek száma Ausztráliában. Becslések szerint ezek jelenleg mintegy 260 ezer példányt jelentenek.
Az ausztrál igazságügyi miniszter, Michael Keenan szerint épp az elmúlt idők eseményei mutatták meg, hogy a lőfegyverek rossz kézben halálos kimenetelt is jelenhetnek.

Épp ebben a hónapban vesztette életét egy ausztrál férfi egy melbourne-i lövöldözésben. A támadó illegális lőfegyver birtokában tartotta fogva áldozatait és támadt végül rendőrökre. Bár a hatóságok közvetlen kapcsolatot az Iszlám Állammal vagy más terrorszervezettel és a támadó között nem fedeztek fel, a 29 éves férfi az ISIS-nek és az Al-Kaidának ajánlotta fel tettét. 2014–ben egy sydney-i kávézóban tartottak fogva fegyveres férfiak túszokat, ahol hárman életüket vesztették.

Hasonlóan tragikus esetek mozgatták meg a törvényhozókat 1996-ban is, amikor a Port Arthur-mészárlásban 35 ember vesztette életét. Az akkori miniszterelnök, John Howard határozott lépéseket tett a fegyveres erőszak visszaszorításához. Megszigorította a fegyverengedélyeket, betiltotta a félautomata fegyvereket, amelyeket a Port Arthur-i támadó is használt, és fegyveramnesztiát hirdetett. Ekkor a kormány több mint egymillió fegyvert vásárolt fel és semmisített meg. A reformok következtében a tömeglövöldözések megszűntek és a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok is 4,8 százalékkal csökkentek éves szinten.

Az ausztrál fegyverkorlátozásért kiálló szervezet alelnöke, Roland Browne szerint a fegyveramnesztia nem tartóztatja fel a terrorcselekedeteket. Szerinte az amnesztiák azért hasznosak, mert a kormány így megszabadíthatja a társadalmat olyan fegyverektől, amelyekre nincsen szüksége, a terroristák viszont aligha adják be majd fegyvereiket.

Az amnesztiák idején leadott lőfegyverek nagy számát olyan fegyverek képzik, amelyeket hozzátartozók rokonuk halála után örököltek meg.

Szemlézte: Daam Alexandra