Blog

Fegyveres, önállóan cselekvő drónokkal védenék Amerika déli határát

Egyre nagyobb mértékű az ellenőrizetlen embertömegek beáramlása az Egyesült Államok déli határain. Mivel a hagyományos módszerek – határkerítés, határőrök járőrei – már nem elégségesek, egyes cégek a legújabb technológiai vívmányokhoz fordulnak - írja az Intercept. Mi lenne, ha önállóan reagáló,…

Egyre nagyobb mértékű az ellenőrizetlen embertömegek beáramlása az Egyesült Államok déli határain. Mivel a hagyományos módszerek – határkerítés, határőrök járőrei – már nem elégségesek, egyes cégek a legújabb technológiai vívmányokhoz fordulnak - írja az Intercept. Mi lenne, ha önállóan reagáló, elektrosokkolóval felszerelt drónok védenék az USA déli határvidékét?

A BRINC drónokkal foglalkozó kaliforniai startup cég a 2017-es las vegas-i lövöldözés után döntött úgy, hogy a rendvédelem számára is drónokat gyárt majd. Ilyen eszközök szerintük segíthetnek abban, hogy a rendőrség kritikus jelentőségű időt nyerjen egy adott szituációban, amikor egy gyanúsított a riasztás és a rendőrök megérkezése közötti időben még komoly károkat okozhat. A következő évben, 2018-ban a cég rendkívül ifjú – akkor épp 18 éves – alapítója, Blake Resnick egy promóciós videóban be is mutatta első konkrét és máris nagyívű elképzelését. Ez lett volna az a drónrendszer, amely képes lett volna az Egyesült Államok határainak őrizetlen részeit védeni.

Annak érdekében, hogy a drón valódi segítség legyen és ne csak egy távoli szobában ülő pilótától függő repülő kamera, ez a rendszer radikálisan új alapokon működne. Először is egy teljesen önműködő töltő- és tárolóállomással rendelkezne, amit ideális esetben bármilyen elhagyatott területre biztonsággal ki lehetne helyezni. A drón erről az önállóan működő állomásról a programozásának megfelelő időben emelkedne fel járőrözni, és képes lenne önállóan felismerni a területén mozgó embereket, akiket aztán a kamerája segítségével „igazoltatna”. Ezután, ha valóban problémás egyénről van szó, akkor segítséget kérne.

És ha a delikvens menekülni próbálna, képes lenne egy elektrosokkolóval ideiglenesen mozgásképtelenné tenni.

Miközben egy 18 éves fiatalember szájából mindez hangozhatna akár egy vad középiskolai projektmunkaként is, Blake Resnick cége valós, és több millió dollárnyi befektetést vonzott már. Ezenkívül Biden elnök megválasztása előtt reális projekt volt a határ fizikai lezárása, amihez szükség lett volna egészen újszerű eszközökre is. Valljuk be: Trump elnök „fala” - ha meg is épült volna - megfelelő határellenőrző eszközök nélkül nem nehezítette volna meg döntően a beáramló illegális bevándorlók és drogcsempészek útját.

Az önműködő, a fegyvereiket saját döntésük szerint használó drónok terve persze sokak számára megdöbbentően hangzott. Az autonóm fegyveres robotok gondolata ma még nem elfogadható az emberek többsége számára.

A baloldali radikálisok arra használták fel az ügyet, hogy a rendvédelmi szervek és a Trump-adminisztráció gátlástalanságát hangsúlyozzák: szerintük a jobboldal és a rendőrség nem félne ilyen fontos etikai határokat sem átlépni, hogy „idegengyűlöletből” meggátolja a mexikói határ illegális átlépését.

Azonban felmerül a kérdés, hogy elkerülhető-e az ilyen drónok bevetése hosszú távon? A bevándorlók beáramlása követhetetlen mértékű. Mivel a szövetségi kormány politikai okokból nem igazán aktivizálja magát, Texas az állami rendvédelmet mozgósította, és elsősorban „birtokháborítási” törvényekre hivatkozva lép fel a bevándorlók ellen. Ennek megvannak a maga sajátos hátrányai. A mindenhol jelenlevő rendőrök szükségtelenül zaklatják a teljesen legálisan jött, sőt, akár született amerikai latínó lakosokat is. A határt nem képesek teljesen lezárni, éppen ezért gyakran civileket veszélyeztetve üldözik az embercsempészek autóit Texas útjain. Egy kisvárosi iskola már betonkoloncokkal veszi magát körbe, hogy a gyerekek biztonságban legyenek a mindennapossá váló száguldozástól. A felderítésre használt helikopterek pedig hatalmas zajt csapva háborítják az állam lakosainak nyugalmát.

Mindennél nem lenne humánusabb és biztonságosabb jól felkészített drónok alkalmazása, amelyek képesek kezelni az ilyen helyzeteket?

Egy drón, ha megfelelően programozzák, nem különböztet meg bőrszín alapján, és nem zavar helyi civileket, már csak azért sem, mert ideális esetben a határon megállítja a belépőket, nincs szükség az országon belüli embervadászatokra.

A drónok sokkal csendesebb, sőt olcsóbb eszközei a felderítésnek és megfigyelésnek a helikoptereknél.

Ami pedig az embercsempészeket illeti, gépjárművekkel közlekedők ellen a jelenlegi konstrukció hatástalan, de felszabadíthat olyan emberi erőforrásokat, amelyek aztán ezt a kérdést megfelelőbben és kevésbé veszélyesen tudják kezelni.

Az, hogy autonóm drónok döntsenek rendvédelmi kérdésekről, vagy vessenek be fegyvereket, egyelőre nehezen befogadható. De a világnak eddig sosem látott kihívásai vannak, és ezek a modern problémák modern megoldásokat követelnek. Talán nem a legjobb dolog autonóm drónokat hadrendbe állítani, de biztos, hogy ez a legrosszabb opció?

A BRINC cég drónrendszere végül nem kelt el, habár a rendvédelem nem zárta ki hasonló rendszerek későbbi alkalmazását. Az ifjú alapító végül egy másik válsághelyzet, a Miamiban összeomlott lakótömb mentési munkálatai során került reflektorfénybe, amikor érzékelőivel romok alá is belátó drónt küldött a katasztrófaelhárítás segítségére.

Ezzel is demonstrálta, hogy a drónok bevetésének kifejezetten pozitív hozadéka is lehet. Érdekes kérdés, hogy egy, a határ fizikai védelmét komolyabban gondoló szövetségi kormány az akkorra már még kiforrottabb dróntechnológiához nyúl-e majd, s ennek milyen hatásai lesznek a rendvédelemre.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!