Blog

Felháborodott az NBA-szakértő, amiért az Egyesült Államok olimpiai keretébe bekerült egy fehér játékos

1996 óta Kevin Love az egyetlen fehér kosárlabdázó, aki olimpián képviseli az amerikai válogatottat – Jalen Rose ezt a magas számot a sokszínűség és a nyitottság jegyében nehezményezve inkább egy olyan centert nevezett volna, aki ugyan nem is amerikai állampolgár, viszont legalább fekete.

1996 óta Kevin Love az egyetlen fehér kosárlabdázó, aki olimpián képviseli az amerikai válogatottat – Jalen Rose ezt a magas számot a sokszínűség és a nyitottság jegyében nehezményezve inkább egy olyan centert nevezett volna, aki ugyan nem is amerikai állampolgár, viszont legalább fekete.

Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai kosárlabdacsapatának összeválogatása páratlan folyamat; legalábbis nincs még egy olyan ország, ahol minden világtorna előtt ekkora merítés állna az edzői stáb rendelkezésére. Az USA akkor is toronymagasan a legnagyobb esélyesnek számít, ha néhány világsztárja hiányzik a keretből, a legértékesebb játékosok pedig olykor nem is vállalják a szereplést a maratoni hosszúságú NBA-szezonjuk után. Ennek okán ritkának számít, ha minden posztra a (legalább vitathatóan) legjobb amerikai kosaras kerül, a kivételt az utóbbi három évtizedben csupán az 1992-es és 2012-es „álomcsapatok” jelentették. Az idei játékosállomány egyébként kifejezetten erősnek számít, noha több világsztár is lemondta végül a szereplést.

Így kerülhetett be a keretbe az a Kevin Love, aki annak ellenére, hogy nem idén futotta élete szezonját, egykoron a liga legjobb magasemberei közé tartozott, rutinjával pedig egy hónap múlva is mindenképp csapata segítségére lehet. Mindezt egészen máshogy látja a liga egykori játékosa, Jalen Rose. Az ESPN jelenlegi szakelemzője saját műsorában csalódását fejezte ki, szerinte ugyanis a Cleveland Cavaliers erőcsatárát kizárólag csak a bőrszíne miatt válogatták be.

Nem kéne megriadni egy kizárólag feketékből álló team szerepeltetésétől – fogalmazott.

Mint állítja, Love meghívása az ún. tokenizmus gyakorlatának tudható be, tehát egy szimbolikus lépés jelen esetben a fehérek reprezentálása érdekében. Felvetése erősen megkérdőjelezhető annak tükrében, hogy az utóbbi 25 évben mindössze két fehér kosaras került be az amerikaiak olimpiai keretébe: John Stockton 1996-ban, Kevin Love pedig 2012-ben és idén.

2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2016-ban kizárólag afroamerikai játékosok vettek részt az ötkarikás játékokon, tehát Rose kívánsága – annak ellenére, hogy láthatóan nem volt vele tisztában – már rengetegszer teljesült.

Monológjában arra is kitért, hogy a 32 éves veterán helyett inkább a rájátszásban jelenleg is menetelő Phoenix Suns feltörekvő tehetségének, Deandre Aytonnak kellett volna megadni a lehetőséget. Ez megint csak rendkívüli felkészületlenségről tanúskodik, ugyanis az általa favorizált center nem amerikai állampolgár (legfeljebb a 2024-es olimpiára lehet az), korábban pedig már a Bahama-szigeteki kosárlabda-válogatottban is pályára lépett.

Rose-nak egyébként minden joga meg volna arra, hogy kritizálja Love behívását, illetve más játékosok kihagyását,

ha mindezt szakmai, nem pedig faji alapon tenné.

Ez így viszont ebben a formában kifejezetten káros és sajnos az NBA-ESPN házasság körül egyre jellemzőbb gyakorlat, amellyel a társadalmi törésvonalakat jó eséllyel inkább szétfeszítik, semmint összehúzzák.

Kevin Love nem az első olyan személy a ligában, akinek kellemetlenül kell éreznie magát kiválasztása nyomán. Az utóbbi időben rendkívül felkapott téma lett az edzők kérdése, amellyel kapcsolatban többen azt kifogásolták, hogy a feketék csupán kicsivel az országos demográfiai arányokon felül vannak reprezentálva. Hogy mi is ezzel a probléma? A legfőbb érv úgy hangzik, hogy mivel a kosárlabda egy feketék által dominált sport, ennek a szakvezetők arányában is meg kellene mutatkoznia. Egyes elemzők hajlamosak olyan vezetőedzői kinevezésekbe is keményen beleállni, amelyeket egyébként az adott csapat fekete sztárjai is támogatnak, sőt, kifejezetten ők kérnek.

Szemlézte: Irlanda Balázs